Emlékezetpolitika

2018.01.30. 13:24

Simicskó István: bátorságával, hazaszeretetével példát mutatott Görgei Artúr

Megmaradni magyarként, bármilyen viharos idők is vannak: ez volt Görgei Artúr, ez a Magyar Honvédség és minden magyar küldetése.

Forrás: MTI Fotó

A 200 éve született Görgei (Görgey) Artúr 1848-49-es honvédtábornok, hadügyminiszter tetteire emlékező honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a tábornok lovas szobránál beszélt.

A koszorúzáson Simicskó István úgy fogalmazott: megmaradni magyarként, bármilyen viharos idők is vannak; ez volt Görgei Artúr, ez a Magyar Honvédség és minden magyar küldetése.

A honvédelmi miniszter azt mondta: az itt élő nemzetek, az európai népek küldetése és ereje elsősorban abban áll, hogy nem vesznek át mindent, ami a világban áramlik. Számos látható és láthatatlan veszély leselkedik az európai civilizációra és kultúrára.

A miniszter szerint az Európai Unió feladata lenne, hogy tegyen ez ellen, „de azt látni, Brüsszel ezt nap mint nap megtagadja”.

Mindeközben Magyarország védi az országot, a magyar embereket, ezzel együtt pedig „az európai értékek, kultúra őrzője és vigyázója is egyben”.

A honvédelmi miniszter kiemelte: ha a magyarság eltűnik a térképről, az óriási veszteséget jelent Európa, a világ számára is. Bármilyen látható vagy láthatatlan veszély fenyeget, más nemzeteknek is példát mutatva „meg kell védenünk magyarságunkat”. Ehhez tenni, cselekedni kell, ahogy azt Görgeiék is tették.

Szeretnünk kell hazánkat – fogalmazott a miniszter, megjegyezve: a hazaszeretet tevékeny törődést, cselekvő hazafiságot jelent.

A budai Várban megemlékezéssel, néma főhajtással, koszorúzással tisztelegtek az 1818. január 30-án született Görgei Artúr lovas szobránál. A megemlékezésen Varga Antal (Fidesz-KDNP), a budavári önkormányzat alpolgármestere köszöntőjében azt emelte ki:

katonák, vezérek mindig is voltak, most is vannak szerte a világon, de „honvédek” csak nekünk magyaroknak vannak.

A honvéd több mint fegyveres katona vagy zsoldos, olyan hős, aki a hazáját akár az élete árán is képes megvédeni – fogalmazott.

A kétszáz éve született Görgei Artúr előtt tisztelegve a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban emlékkonferenciát tartottak az egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életéről, munkásságáról, valamint bemutatták a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott Görgei Artúr-emlékérmet.

Az emlékérmék előoldalán ábrázolt jelenetben

a forradalom egyik győztes csatája elevenedik meg, ezt Than Mór Görgey lovasrohamot vezényel a második komáromi csatában című festménye ihlette,

fölötte félkörben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legjelentősebb győztes ütközeteit – Isaszeg, Buda, Komárom, Vác – tüntették fel.

Az egykori honvédtábornok a forradalom idején nevének írásmódjában a nemesi származásra utaló y-t i-re változtatta, és aztán élete végéig így használta.

Borítókép: Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond a 200 éve született Görgei Artúr 1848-49-es honvédtábornok, hadügyminiszter lovas szobrának megkoszorúzásán a budai Várban 2018. január 30-án.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!