Fegyvernem

2017.07.25. 15:11

Simicskó: A kormány célja a honvédség megerősítése

A kormány határozott célja, hogy megerősítse a Magyarország biztonságát garantáló honvédséget – közölte Simicskó István honvédelmi miniszter kedden Szolnokon, a nagyjavításból visszaérkezett Mi-17-es szállítóhelikopterek alkalmazásba vételi ünnepségén.

Simicskó István az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison tartott eseményen azt mondta, hogy Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén.

A miniszter kiemelten fontosnak nevezte a szolgálatot teljesítő katonák megbecsülését, kiképzését, felkészítését, de hozzátette, hogy a szükséges eszközökkel is el kell látni őket.

Felidézte, hogy kormányzati döntés született 4+1 Mi-17 típusú közepes szállító helikopter ipari nagyjavításáról az elmúlt időszakban. A felújítás után a helikopterek még nyolc évig vagy kétezer repült óráig üzemben tudnak maradni, ezzel erősítve a magyar honvédség helikopterképességét – közölte.

Szólt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium 4 szállító helikopter nagyjavítására nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le. Ennek keretében négy pályázótól négy pályázat érkezett és 3,9 milliárd forint értékben egy orosz gyártó cég – az AO Vertoljoti Rossziji – nyerte meg a pályázatot. A cég az ipari nagyjavítást szakszerűen elvégezte.

A nagyjavítás teljes mértékben összhangban van a NATO iránti kötelezettségek teljesítésével – magyarázta Simicskó István további kérdésre válaszolva elmondta: a tízéves fejlesztési tervet magában foglaló Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programban a légi szállítási képességtől akár a tüzérség megerősítéséig mindenféle fegyvernemkultúrát szeretnének megtartani és fejleszteni.

A nagyjavítás során egyebek mellett felújították a hajtóműveket, a sárkányszerkezetet, kicserélték a forgószárnylapátokat, a faroklégcsavar-lapátokat, az elektromos vezetékeket, a kontaktorokat, a hidraulikát.

Simicskó István kiemelte: a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része új helikopterek beszerzése is, a költségvetési források bővülésével a következő tíz évben ütemezetten fejlesztik a magyar honvédséget.

Hozzátette: az új típusú, modern helikopterek beszerzéséig a meglévő, valamint ipari nagyjavításra tervezett forgószárnyas eszközök biztosítani tudják a helikopteres képesség és a meglévő jártasságok fenntartását.

A miniszter az MTI kérdésére elmondta: a magyar honvédség erősödésével a NATO szövetségi rendszere is erősödik. Szólt arról is, hogy nincs olyan törekvés a NATO-ban, amely szerint meglévő, még használható technikai eszközöktől meg kellene válni csak azért, mert azok nem NATO-szövetséges országból származnak.

Újabb kérdésre elmondta, hogy lesz egy rövid időszak, amikor működnek még a Mi-17-esek és az új eszközök is. Az új eszközökre vonatkozó tender kiírása és a gépek megérkezése több évet vesz igénybe – jegyezte meg.

Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az MTI-nek elmondta: a helikopterek a harmadik nagyjavításon estek át, az ötödik helikopter esetében pedig idén szeptember után lesz újabb nagyjavítás.

Simicskó István az eseményen gratulált a magyar honvédség ejtőernyős válogatottjának, amely a múlt csütörtökön Németországban tartott katonai ejtőernyős világbajnokságon a harmadik helyen végzett, és Varga Tamás zászlósnak, aki egyéni kategóriában 167 katona közül bronzérmes lett.

Minden a MI-17-ről

A MI-8/17 „HIP” többcélú szállító helikopter, amely alkalmas csapatok és utánpótlás szállítására, valamint nem irányított rakétáival saját csapatok közvetlen tűztámogatására. Bár szállítóhelikopterként tervezték, a hadműveleti alkalmazás során bizonyította sokoldalúságát. Ha szükséges egyaránt használható harci, kutató-mentő, vagy tüzérségi-tűzfelderítő helikopterként is. A Mi–8 (NATO-kódja: Hip) helikopter a Szovjetunióban a Mihail Mil vezetése alatt álló OKB–329 tervezőirodában kifejlesztett többcélú, polgári és katonai feladatokra szánt helikopter. Az alapváltozattól leginkább eltérő változat a Mi–8MT, amely Mi–17 típusjelzéssel is ismert. A törzs orr-részében található a háromfős személyzet fülkéje, ahol egymás mellett ül a pilóta, másodpilóta, és egy kicsivel hátrébb, középen a fedélzeti technikus. A tehertér és a teherajtó méretei lehetővé teszik nagyméretű technikai eszközök és különböző fegyverek, valamint a hozzájuk tartozó lőszerek szállítását. A belső térben szállítható teher maximális súlya 4000 kiló; berendezhető betegek és sebesültek hátraszállításának céljából. Ebben az esetben a tehertérben 12 hordágy elhelyezésére van lehetőség. A hordágyak a tehertér oldalfala mellett négy csoportban, csoportonként három szinten kerülnek elhelyezésre hordágytartó oszlopok és rögzítőhevederek segítségével. A környező levegő alacsony hőmérséklete mellett hőszigetelő függönyök kerülnek felszerelésre. A MI-8/17 helikoptereken nem irányított rakétafegyverzetként SZ-5K, vagy SZ-5M nem irányított rakétát rendszeresítettek, 64 rakéta négy darab UB-16-57-es indító blokkban a MI-8-as és 192 db rakéta hat darab UB-32-57-es indító blokkban a MI-17-es helikopteren. A típus 1987-től állt hadrendbe a Magyar Légierőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!