összecsapások

2021.10.25. 13:17

Sokan meghaltak zűrzavaros harcokban Szomáliában

Legalább 50 ember meghalt a szomáliai szövetségi erők és egy helyi fegyveres csoport közötti harcokban a közép-szomáliai Guriel városnál – számolt be vasárnap a szomáliai The Guardian hírportál.

A cikk szerint szombaton heves harcok törtek ki a város rendőrőrsének épülete körül, amely a szövetségi csapatok kezén van. A településen belüli harcokban 50 ember meghalt és további 100 megsebesült. A szomáliai hadsereg két regionális elitparancsnoka is meghalt.

A Galmudug államban található Guriel szombaton kétszer is gazdát cserélt. Vasárnap reggel a szövetségi erők, miután erősítést kaptak, kiszorították az Ahlu Sunnah Wal Jama'a (ASWJ) egységeit a város több központi negyedéből. A harcosok azonban képesek voltak átcsoportosítani erőiket és megpróbálták visszaszerezni befolyásukat a város felett. A The Guardian szerint az összecsapások vasárnap sötétedésig folytak.

Az ASWJ egy szomáliai székhelyű félkatonai csoport, amely szemben áll a radikális szalafizmussal, a szunnita iszlámon belüli ultrakonzervatív reformizmussal. Erőik október 1-jén foglalták el Gurielt. Vezetője, Mohamed Shakir szerint a harcosok kénytelenek voltak átvenni az ellenőrzést Galmudug állam több városa felett, mivel a kormányerők nem tudták ellensúlyozni az Al-Shabaab terrorcsoport offenzíváját az országnak ebben a részében.

Az Ahlu Sunnah Wal Jama'a csoport 2008 óta segíti a szomáliai erőket az al-Shabaab elleni közös harcban, amely kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!