hétvégi özönvíz

2020.07.27. 15:53

Soron kívüli segítséget nyújt a viharban érintett településeknek a vízügy

A hétvégi heves esőzések következményeit figyelembe véve az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) soron kívül felülvizsgálja az érintett települések vízkárelhárítási terveit és segítséget nyújt az átalakításukban – tájékoztatta az OVF hétfőn az MTI-t.

Segesd, 2020. július 27. A heves esõzés miatt megáradt Rinya-patak leszakadt hídja a 68-as fõút Böhönye és Segesd közötti szakaszán 2020. július 27-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A hétvégi esőzések miatt több helyi kisvízfolyás szintje átlépte a valaha mért legmagasabb vízállást, a mederből kilépő víz számos településen elöntést okozott. A helyi védekezésért felelős önkormányzatok a vízügy szakmai segítségét kérték – írták.

A vízügyi szakemberek műszaki irányítókként vettek részt a védekezésben, valamint homokzsákok elhelyezésével, nyúlgátak építésével, szivattyúzással műszaki segítséget nyújtottak az érintett településeken, emellett figyelőszolgálat indítottak és vízkárelhárítási készültséget rendeltek el ott, ahol szükséges volt

- olvasható a közleményben.

A vízügy emellett dokumentálja a rendkívüli helyzetből adódó káreseményeket annak érdekében, hogy a helyreállításokhoz szükséges adatok a károsultak rendelkezésére álljanak – tették hozzá.

A klímaváltozás következményeként a jövőben egyre gyakrabban várhatók extrém időjárási jelenségek és villámárvizek – hícvta fel a figyelmet az OVF.

Borítókép: A heves esőzés miatt megáradt Rinya-patak leszakadt hídja a 68-as főút Böhönye és Segesd közötti szakaszán 2020. július 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!