felmérés

2017.09.07. 17:50

Századvég: stabil kormánypártok, gyengülő Jobbik 

A Fidesz-KDNP őrzi vezető pozícióját, a Jobbik és az MSZP vesztett támogatottságából.

A Fidesz-KDNP továbbra is stabilan őrzi vezető pozícióját az ellenzéki pártokkal szemben; a Jobbik pozíciója az elmúlt időszakbeli erőfeszítéseik és kampányköltéseik ellenére inkább gyengült, mint erősödött – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb, a Figyelő hetilap számára végzett pártpreferencia-kutatásából. A kutatás adatait a Századvég Alapítvány augusztus 28-30. között, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt megkérdezve vette fel, legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékpontos hibahatárral kalkulálva.

A kormánypártok pozíciója stabilnak tekinthető, a Fidesz-KDNP támogatottsága 1 százalékpontnyit javult az elmúlt egy hónapban; a teljes népességen belül jelenleg 33 százalékon áll. A második helyet továbbra is az MSZP és a Jobbik osztja meg, 10-10 százalékkal, ami a Jobbik esetében visszaesést jelent júliushoz képest.

A felmérés szerint a Demokratikus Koalícióra és az LMP-re jelenleg egyaránt a választókorúak 4-4 százalék adná szavazatát, az Együtt támogatottsága továbbra is 1 százalékos, más pártokra pedig a teljes népesség 6 százaléka szavazna, míg a pártválasztásukban bizonytalanok aránya jelenleg 32 százalék.

A Fidesz-KDNP stabil előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is tetten érhető: ebben a választói csoportban a kormánypártokat jelenleg 49 százalék támogatja, míg a Jobbikra 18, az MSZP-re 17 százalék szavazna. A DK-ra a biztos szavazó pártválasztók 5 százaléka voksolna, az LMP-re 4 százalék. Más pártokat ebben a közegben a megkérdezettek 6 százaléka választana.

A Nézőpont ma nyilvánosságra hozott felmérése is hasonló adatokat mutatott: öt közvélemény-kutató eredményeinek összesítése alapján 7 hónappal a választások előtt 47,4 százalékkal vezeti a pártok listáját a biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP. A kormánypártot a Jobbik követi 19,4 százalékkal, az MSZP 14,26, a DK pedig 5,8 százalék szavazatot szerezne. Az LMP eredménye 4,6, a Momentumé 3 százalék. Egyaránt 1,6 százalékot szerezne az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt (KKP), a Párbeszéd és a Liberálisok eredménye pedig 0,6 százalék. Egyharmadnyi-egynegyednyi azok aránya akik nem árulják el pártpreferenciájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!