Matteo Salvinivel

2019.10.19. 22:00

Százezrek tüntettek Rómában a baloldali olasz kormány ellen

A Liga vezette olasz jobboldal készen áll a kormányzásra – jelentette ki a Matteo Salvini, a Liga vezetője a Rómában szombaton tartott kormányellenes nagygyűlésen. A szervezők szerint kétszázezren vettek részt az Olasz büszkeség néven Salvini által meghirdetett megmozduláson, amelyen a kormány leváltását követelték.

Supporters garther for a rally of Italy's far-right League party against the government on October 19, 2019 outside the Archbasilica of Saint John Lateran in Rome. - Italy's strongman Matteo Salvini holds a key rally in Rome on October 19 aimed at re-launching the Italian right and making a power-grab for the capital. Some eight special trains and 400 coaches transported supporters from across the country for the "Italian Pride" demonstration. (Photo by Tiziana FABI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tiziana Fabi

A Liga vezetője, a korábbi olasz belügyminiszter Salvini már jóval a rendezvény hivatalos kezdete előtt a helyszínre érkezett, csak úgy mint támogatóinak többsége, akik olasz zászlókat a magasba emelve üdvözölték a politikust – írja a Magyar Nemzet. A demonstráción részt vett Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke is.

A lap szerint a tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartottak, de a magyar trikolór is felbukkant „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

A főváros szinte teljesen lebénult a hatalmas tömegtől, a metróállomások aluljáróiból folyamatosan hömpölyög fel a tömeg.

A demonstráció helyszíne egyébként már önmagában szimbolikus: a felirat szerint ugyanis a Lateráni Szent János-bazilika a „a város és a világ templomainak anyja és feje”, Róma, és a világ legjelentősebb katolikus egyházi épülete, a pápai trón székhelye – jegyzi meg a lap.

Kormányzásra készen

Matteo Salvini a tömeg előtt kijelentette, hogy a Liga vezette jobboldal készen áll a „jó kormányzásra” az „Olaszországot tönkretevő” jelenlegi kormányerők leváltásával.

„Ígérem nektek, hogy a Liga ismét kormányra kerül! Megváltoztatjuk a történelmet!”

- hangoztatta Matteo Salvini, aki néhány hónapos türelemre kérte híveit. Hangsúlyozta, hogy a kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD), a választókat megkerülve, „hatalmi palotákban” döntenek az olaszok sorsáról, „Merkel és Macron telefonos utasításainak” engedelmeskedve. A Giuseppe Conte vezette kormányt a „nyitott kikötők és üres zsebek” kormányának nevezte migrációs politikája és az új adók bevezetése miatt.

Kifejtette, a balközép éveken át azt ismételte, hogy a migrációval szemben semmit sem lehet tenni, miközben a Liga, ahogy 2018-ban kormányra került, lezárta a kikötőket és csak az léphetett be az országba, aki valóban háború elől menekült, vagy másért joga volt hozzá. A mostani kormány migrációs politikája az „embercsempészeknek kedvez, és minél többen indulnak, annál többen veszítik életüket (a tengeren), ennek a kormánynak vér tapad a kezéhez” – mondta a Liga vezetője.

Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök és Matteo Salvini a tüntetésen
Fotó: Alessandro Di Meo / MTI/EPA/ANSA

Orbán Viktort is méltatta

Megjegyezte, a „Soros-erők uralta Európában jól teszi Orbán” Viktor, hogy védelmezi országát. Matteo Salvini üdvözletét küldte a magyar és a lengyel népnek, de németeknek, franciáknak is, akik szerinte „más sorsot érdemelnének”.

„Mi mindenkinek barátai akarunk lenni, nem mások szolgái!”

- mondta. Kiemelte, hogy az olasz jobboldali erők nem szélsőségesek, „egyszerűen büszkék arra, hogy olaszok”. Véleménye szerint a baloldal az, amelyik nem állíthatja magáról, hogy köze van az egykori baloldali eszmékhez, hiszen a munkások helyett a bankárok érdekeit képviseli.

Az egyik legnagyobb római téren rendezett békés demonstráción évek óta számos jobboldali párt vett részt. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke kijelentette, a jobbközép innen indul újra. Jelenlétével Berlusconi mintegy megkoronázta Matteo Salvinit a jobbközép új vezetőjének. Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke arról beszélt, a baloldal a bevándorló gyerekeket „pajzsként használva fel”, minden migránsnak állampolgárságot akar adni.

Felszólaltak a Liga tartományi elnökei, akik tíz régiót irányítanak. Massimiliano Fedriga, az északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giulia kormányzója álszentnek nevezte azt az Európát, amelyben Franciaország és Ausztria lezárhatja határait, az olaszokét viszont megnyitásra kényszerítik a migránsok előtt.

Matteo Salvini az M5S és a PD alkotta kormány szeptember eleji megalakulásakor bejelentette, hogy mozgósítani kívánja az olaszokat. A Liga a jövő vasárnap Umbria tartományban esedékes helyhatósági választásra is készül, amelyen át akarja venni az itt 50 év óta kormányzó balközép erők helyét.

Sokan olasz bírálja a Conte-kabinetet

Az Origo összefoglalója szerint Salvini belügyminiszterként sikerrel fékezte meg a migrációt támogató szervezetek akcióit, vagyis, hogy hajókkal hozzanak bevándorlókat Európába, lezárta az addig fő célállomásként szolgáló olasz kikötőket előttük. A Giuseppe Conte vezette, mostani kormánynak azonban első dolga volt ezen változtatni, szinte azonnal újra megnyitották a kikötőket a migránsok áradata előtt. Már szeptember közepén arról lehetett olvasni, hogy újból engedélyezték kikötni Lampedusán az egyik migránsokat utaztató hajót, amelyet sok másik követett.

A mostani hatalmas létszámú tüntetés azonban azt jelzi, hogy a baloldali Conte-kormány fönti intézkedéseit az olaszok jelentős része ellenzi, és inkább a Salvini-féle határozott, bevándorlásellenes álláspontot támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!