évforduló

2021.05.07. 11:58

Szentmisével és országos zarándoklattal emlékeznek meg Mindszenty József haláláról

Az esztergomi bazilikában szombaton délelőtt fél 11-kor Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek mutat be szentmisét.

Szentmisével és országos zarándoklattal emlékeznek meg Mindszenty József bíboros-hercegprímás haláláról és harminc évvel ezelőtti újratemetéséről szombaton Esztergomban – közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

Az esztergomi bazilikában délelőtt fél 11-kor Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek mutat be szentmisét, a szentbeszédet Varga László kaposvári megyés püspök mondja. Az eseményre a hagyományos országos zarándoklat keretében is várják a híveket.

A szentmisén részt vevőknek kötelező maszkot viselniük és távolságot tartaniuk egymástól.

A szertartást élőben közvetíti a Magyar Katolikus Rádió és a Mária Rádió.

Mindszenty József 1892-ben született, XII. Pius pápa 1944-ben nevezte ki veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország hercegprímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott.

A bíborost 1948. december 26-án törvényellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján 1949 júliusában másodfokon életfogytiglani fegyházra ítélték. Hat év budapesti börtön után, megromlott egészsége miatt, 1955. augusztus 17-től Püspökszentlászlón, november 2-tól Felsőpetényben tartották fogva. Onnan szabadították ki 1956. október 30-án.

November 4-én hajnalban a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. A követséget csak 15 évvel később, 1971. szeptember 28-án hagyhatta el, ekkor előbb Rómába, majd Bécsbe ment.

Mindszenty József 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el.

A Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án ártatlannak nyilvánította. Holttestét 1991. május 4-én ünnepélyesen hazahozták, majd újratemették az esztergomi bazilika altemplomában.

A mártír sorsú bíboros boldoggá avatási pere 1994-ben kezdődött és jelenleg is folyamatban van a Vatikánban. Ferenc pápa 2019 februárjában ismerte el Mindszenty József életszentségét, boldoggá avatásához még egy csoda bizonyítása szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!