Járvány

2021.02.14. 18:40

Szerbia több mint négyezer adag vakcinát ajándékozott Észak-Macedóniának

Az átadási ceremónián elhangzott, először azok kapják meg a vakcinát, akik a koronavírus-fertőzötteket látják el.

Több mint négyezer adag, koronavírus elleni védőoltást ajándékozott Szerbia Észak-Macedóniának vasárnap, az átadási ceremónián a két ország határán Aleksandar Vucic szerb elnök és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök vett részt.

A Pfizer/BioNTech 4680 adag vakcinájával így már a jövő héten megkezdődhet az észak-macedón egészségügyi dolgozók beoltása.

Az átadási ceremónián elhangzott, először azok kapják meg a vakcinát, akik a koronavírus-fertőzötteket látják el.

Zoran Zaev kiemelte: az adomány is a Szerbia és Észak-Macedónia között baráti kapcsolatot erősíti.

A várakozások szerint Szerbia két hét múlva újabb, körülbelül négyezer adag oltóanyagot ad a szomszédos országnak, hogy a vakcina második dózisát is megkaphassák a beoltottak.

Szkopjei jelentések szerint a jövő héten a kínai Sinopharm kétszázezer adag oltóanyaga is megérkezik az országba.

Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter csütörtökön a közösségi médiában hívta fel a figyelmet arra, hogy alig néhány órával a bejelentés után, miszerint megérkeznek az első oltóanyagok az országba, majdnem 24 ezren jelezték, hogy beadatnák az oltást.

Szerbia azért tud oltóanyagot ajándékozni a szomszédos országoknak, mert az európai országok közül elsőként vásárolt nagy mennyiségű vakcinát Kínából és Oroszországból, emellett pedig a Pfizer/BioNTech, valamint az AstraZeneca oltása is elérhető az országban.

Szerbia, Albánia és Bosznia-Hercegovina után ezzel Észak-Macedónia lett a negyedik ország a Nyugat-Balkánon, amely megkezdte az immunizációt. A bejelentések szerint Montenegróban és Koszovóban a hónap végén kezdődhet meg a lakosság beoltása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!