illegális migráció

2020.10.08. 18:08

Szicília kormányzója az erőszakos migránsok elszállítását sürgette

Miután az olaszországi sziget egyik migránsszállásán lázadás tört ki.

Az agresszív migránsok azonnali elszállítását, valamint a többi bevándorló európai szétosztását sürgette Nello Musumeci szicíliai kormányzó csütörtökön, miután az olaszországi sziget egyik migránsszállásán lázadás tört ki.

Nello Musumeci felszólította a belügyminisztert, késlekedés nélkül szállítsák el Szicíliából az erőszakos migránsokat, és ezzel egy időben helyezzék át máshova a legnagyobb olasz szigeten tartózkodó többi bevándorlót is.

A kormányzó azt javasolta, hogy a bevándorlókat a római kormánypártok bejelentéseinek értelmében más európai államokba helyezzék át. A jobboldali Nello Musumeci így kívánt rámutatni, hogy a koronavírus-járvány februári kezdete óta egyetlen EU-tagállam sem vett át menedékkérőket Olaszországból.

A kormányzó azután nyilatkozott, hogy Agrigento város egyik migránsszállásán kedd éjszaka lázadás tört ki. Az épületben elhelyezettek karanténban voltak. Hatvanöt, többségében tunéziai férfi el akarta hagyni a szálláshelyet, de miután ezt a központot felügyelő rendőrök megakadályozták, a migránsok kövekkel, kezük ügyébe került tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, továbbá poroltókkal és kitört ablakok üvegeivel támadtak rájuk. Később matracokat gyújtottak fel, ami miatt a szálláshely egy része kiégett.

Három rendőr megsebesült

Nello Musumeci szolidaritását fejezte ki a rendfenntartó erők tagjainak. Hangoztatta, hogy a migránsok csekély része bizonyul agresszívnek, utóbbiak azonban annyira elszántak, hogy a központokból való távozás érdekében készek rátámadni a rendőrökre – mondta.

„Világos mindenki számára, hogy Szicíliát a római kormány parkolóként használja több ezer gazdasági bevándorló számára” – jelentette ki Nello Musumeci, emlékeztetve, hogy a tunéziaiak nem jogosultak menedékkérelemre.

Agrigento polgármestere, Lillo Fioretti elmondta, hogy négy hónapja jelzik a kormánynak, hogy a migránsszállás nem megfelelő helyen működik, mivel a város sűrűn lakott részén, egy lakóházban helyezték el a tunéziaiakat. „Ha páncélosokkal kell őrizni egy épületet, ez azt jelenti, hogy ott veszélyes személyek vannak a környéken élőkre” – jelentette ki a polgármester.

A belügyi tárca korábbi adatai szerint Szicíliában július óta több mint nyolcezer migránst helyeztek el, többségüket Lampedusából vitték át. A nagyobbik szigeten negyven migránsközpont működik.

Nello Musumeci augusztus 23-án elrendelte a sziget kiürítését, valamint a táborok lezárását, de ezt a kormány hatályon kívül helyezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!