Járvány

2021.11.05. 22:31

Szigorításokat vezetnek be az oltatlanok számára Ausztriában

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában november 8-tól szigorításokat vezetnek be a koronavírus ellen be nem oltott emberek számára – közölte pénteken az osztrák kormány.

A tájékoztatás szerint a kormány több fokozatú tervének keretében csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek például étterembe vagy a 25 fősnél nagyobb rendezvényekre, a negatív teszteredmény felmutatása nem lesz elegendő. A munkahelyeken viszont továbbra is elegendő lesz a negatív koronavírusteszt.

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter szerint az intézkedéseket a kormány és a tartományi vezetők tanácskozásán szinte egyhangúlag fogadták el. Burgenland tartomány ugyanakkor már előzetesen jelezte, hogy az átoltottság magas helyi szintje miatt ellenzi a szigorítást.

Egy négyhetes, átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Azt követően viszont már csak a teljes körű védettséget, illetve a koronavírus-fertőzésből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást veszik figyelembe.

A mostani döntés értelmében az úgynevezett zöld igazolvány, amelyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak meg, kilenc hónapig lesz érvényes a második oltás után, amivel serkenteni kívánják az emlékeztető oltás felvétele iránti hajlandóságot. A Johnson&Johnson egykomponensű vakcinájának esetében január 3-ig lesz érvényes a zöld igazolvány, feltéve, hogy addig az érintett nem kapott emlékeztetőoltást.

Hétfővel kezdődően már az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden olyan zárt helyen, ahol eddig is maszkviselést írtak elő.

Ugyanakkor némi könnyebbséget jelent, hogy az osztrák kormány eltörölte a vitatott és munkaerőigényes kiutazási ellenőrzéseket a felső-ausztriai járásokban.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár komolynak nevezte a járványügyi helyzetet. Úgy fogalmazott, hogy ideje meghúzni a gyeplőt a beoltatlanok számára, különös tekintettel a karácsonyi ünnepekre és a téli turisztikai szezonra.

Pénteken 9388 új fertőzöttet regisztráltak Ausztriában, ami megközelíti a tavaly mért napi csúcsértéket 9586 esettel. Az intenzív osztályokon jelenleg 356 beteget ápoltak. Az osztrák felnőtt lakosság nagyjából 64 százaléka van teljes körűen beoltva, ami megfelel az uniós átlagnak, de elmarad a nyugat-európai országokétól.

Ausztriában a járvány kitörése óta 865 390 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 11 451-en hunytak el a kórban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!