nincs kivétel

2019.12.04. 16:20

Szigorított a menekültek beszállításán Ausztrália

Az ausztrál konzervatív kormány hatályon kívül helyezte szerdán azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy orvosi közbenjárásra átszállítsák a beteg menedékkérőket a csendes-óceáni szigeteken lévő migránsközpontokból Ausztráliába.

A szóban forgó törvény márciusban lépett életbe úgy, hogy az ellenzéki Munkáspárt módosító indítványaként hozzácsapták a kormány egy másik törvényéhez. A módosítást független képviselők támogatásával fogadtatta el a Munkáspárt, ami megalázó vereség volt a kormányzó nemzeti-liberális kormány számára, tekintettel arra, hogy 1941 óta nem fordult elő, hogy a kormány elveszítsen egy szavazást az alsóházban.

Májusi újraválasztása után Scott Morrison miniszterelnök fogadkozott, hogy kormánya hatályon kívül helyezi a jogszabályt, de mindeddig hasztalan próbálkozott ezzel, ugyanis a szenátusban nincs többsége. Végül szerdán sikerült elegendő támogatást szereznie Jacqui Lambie független szenátorral kötött titkos megállapodás révén, és így 37-35 szavazataránnyal visszavonatta a törvényt.

„Tudom én, hogy ez a szavazás sokaknak csalódást okoz, és én bocsánatot kérek érte. Ez lelkiismereti kérdés” – mondta könnybe lábadt szemekkel Lambie. Szenátusi felszólalásában azzal érvelt, hogy lehet ugyan szakvéleményt kérni az orvosoktól, de őket senki se választja meg, és a népnek nem tartoznak elszámolással.

Az ausztrál törvények szerint a tengeren feltartóztatott menedékkérőket az Ausztráliától több ezer kilométerre lévő Nauru szigetén és a Pápua Új-Guineához tartozó Manuson lévő menekülttáborokban helyezik el. Akkor se léphetnek Ausztrália területére, ha menekültekké nyilvánítják őket. Ott kell megvárniuk a hatóságok döntését, és emberi jogi szervezetek szerint előfordul, hogy olyan esetben is ott tartják őket, amikor a nemzetközi jog szerint ez indokolatlan lenne. A bevándorlók átlagosan 500 napot töltenek ezekben a táborokban. Jelenleg mintegy ötszázan vannak a két táborban, és segélyszervezetek szerint sokan közülük mentális problémákkal küzdenek.

A szerdán visszavont jogszabály lehetővé tette azt, hogy orvosi utasításra a beteg menedékkérőket gyógykezelésre átszállítsák Ausztráliába. A törvény elfogadása előtt ezt csak rendkívül nagy nehézségek árán lehetett kivitelezni, a legtöbb esetben a bíróságoknak kellett utasítaniuk erre a hatóságokat. A törvény életbe lépése, vagyis március óta mintegy 179 beteget szállítottak ily módon Ausztráliában gyógykezelésre.

Scott Morrison hevesen ellenezte a törvény elfogadását, mert szerinte veszélyezteti a nemzetbiztonságot.

Azzal érvelt, hogy a menedékkérők megfelelő ellátást kapnak a Canberra által nyújtott jelentős orvosi segítség révén, és azok, akik mégsem férhetnek hozzá a szigeteken a szükséges egészségügyi ellátáshoz, a belügyminiszter jóváhagyásával Ausztráliába küldhetők. Morrison szerint ebből kifolyólag az „orvosi evakuálás” felesleges, aláássa Canberra határvédelmi politikáját, amellyel el akarják tántorítani a menedékkérőket attól, hogy veszélyes tengeri útra vállalkozzanak.

A kormány ellenlábasai kegyetlennek és embertelennek tartják a törvény eltörlését. Ian Rintoul, az RAC nevű sydneyi menekültügyi szervezet szóvivője szerint a helyzet visszatér azokba a sötét időkbe, amikor a menekültek sorsa a politikusokon múlott, akik missziónak tekintették a menedékkérők megfosztását a megfelelő orvosi és mentális gyógykezeléstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!