német-török viszály

2017.08.22. 21:10

Szigorúbban ellenőriznék a mecseteket a németek

A németországi török mecsetek és egyesületek szigorúbb ellenőrzését sürgette a német külügyminiszter és az igazságügyi miniszter a Spiegel Online hírportálon kedden megjelent vendégkommentárjában.

Heiko Maas igazságügyi és Sigmar Gabriel külügyminiszter szerint komolyan meg kell vizsgálni, milyen értékeket, politikai attitűdöket közvetítenek a török állam által Németországban működtetett mecsetek és közösségek. Megállapították, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő politikájának radikalizálódásával irányváltás következett be ezek tevékenységében.

Aggályaikat fejezték ki amiatt is, hogy ezek a szervezetek nagy mozgósítási potenciállal bírnak, miközben működésükben a másként gondolkodók befolyása folyamatosan csökken.

„Résen kell lenni, hogy a németországi muszlim közösségek ne kerülhessenek Recep Tayyip Erdogan befolyása alá”

- emelte ki a két miniszter.

Szerintük ki kell vizsgálni azt is, hogy a török állam Németországban kiépít-e olyan struktúrákat, amelyek célja a török kormánypárt, az AKP ellenségeinek üldöztetése. Maas és Gabriel leszögezi: fel kell lépni az ilyen célokat követő hangadók befolyásolási kísérletei ellen a muszlim közösségekben.

Kemény szavak

A két szerző kiemelte: méreg a demokrácia számára a Törökországban tapasztalható folyamat, amelyben a vallás és az állam határai lassan elmosódnak. Törökországban egyre inkább leépítik az emberi jogokat a vallási meggyőződés nevében, s úgy fogalmaztak: az ilyen veszélyes ideológiákat nem szabad bizonyos mecseteken keresztül Németországba importálni.

A két német miniszter egyben azt vetette Erdogan szemére, hogy provokációival értékkonfliktust akar teremteni és kultúrharcot akar kirobbantani. Maas és Gabriel szerint éppen ezért nem szabad a német államnak magára hagynia a török származású embereket Németországban, erősítenie kell a török demokratikus erőket, és védelmébe vennie azokat, akik fellépnek Erdogan kultúrharca és propagandája ellen.

Erdogan és Merkel szócsatája

Erdogan a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak nyilatkozva arra szólította fel a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely „Törökország ellensége”. Angela Merkel német kancellár aznap egy választási gyűlésen felszólította Erdogant: ne avatkozzon be a választásba, és ne mondja meg a Németországban élő törököknek, hogy kire szavazzanak. Sigmar Gabriel akkor példátlannak nevezte Erdogan kijelentését, amely szerinte azt szolgálja, hogy egymás ellen fordítsa az embereket Németországban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!