Diplomácia

2021.07.02. 13:24

Szijjártó: nem lehet ideológiai kérdést csinálni az oltóanyagok ügyéből (videó)

Magyarország és a Seychelle Köztársaság is sikeres oltási programot hajtott végre, aminek az a kulcsa, hogy egyik országban sem tekintették ideológiai kérdésnek az oltóanyagok ügyét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Louis Sylvestre Radegonde-ot, a Seychelle Köztársaság külügyi és turisztikai miniszterét a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. július 2-án.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A tárcavezető Louis Sylvestre Radegonde-dal, a Seychelle Köztársaság külügyi és turisztikai miniszterével találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte:

Magyarország és a Seychelle Köztársaság saját kontinensükön éllovasnak számít az oltási programja miatt.

Magyarországon Európa leggyorsabb oltási programját hajtották végre, pénteken elérhetik az 5,5 millió beoltottat, ami egyedülálló eredmény – jelentette ki. Hozzáfűzte: a Seychelle Köztársaság pedig Afrikában elsőként kezdte el oltási programját, és mára a lakosság 70 százalékát beoltotta.

Kifejtette:

az oltóanyagok ügyét nem ideológiai kérdésnek tekintették, hanem az emberélet megmentésének lehetőségét látták a vakcinákban, ezért keleti és nyugati oltóanyagokat is alkalmaztak, így sikerült elérni, hogy megvédték az emberéleteket és gyorsan újra tudták indítani a gazdaságot.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy aktív turisztikai és oktatási kapcsolat van a két ország között, és aláírtak egy megállapodást egy ösztöndíjprogramról, amelynek értelmében a Seychelle Köztársaságból 10 hallgató kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken.

Közölte: fontosnak tartják a gazdasági együttműködés fejlesztését is, ezért megkezdik a tárgyalásokat a beruházásvédelmi, és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásról. A Seychelle Köztársaságban egy jelentős magyar beruházás már van, egy szállodaberuházás, amely Kelet-Afrika legnagyobb magyar beruházása lehet – tette hozzá.

A külügyminiszter kitért rá:

az EU-t érő biztonsági kihívások jelentős része Afrikából indul ki, ezért fontosak az olyan felelősségteljes országok, mint a Seychelle Köztársaság, amely a terrorizmussal és a tömeges illegális migrációval szemben is határozottan fellép.

Louis Sylvestre Radegonde hangsúlyozta: baráti a kapcsolat a két ország között, és szeretnék az együttműködést további területekre kiterjeszteni.

A politikus köszönetet mondott Magyarországnak a felajánlott ösztöndíjakért, továbbá azért, amiért Magyarország a nemzetközi fórumokon – különösen az EU-ban – támogatja az országát.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Louis Sylvestre Radegonde-ot, a Seychelle Köztársaság külügyi és turisztikai miniszterét a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. július 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!