közös ügyek

2019.12.13. 20:05

Szijjártó Péter: Magyarország és Horvátország sok kérdésben szövetséges

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros.

Budapest, 2019. december 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gordan Grlic-Radman, Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követõen Budapesten 2019. december 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten Gordan Grlic Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel tárgyalt, majd a megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón arra is rámutatott:

vannak ugyanakkor olyan ügyek, „amelyek bár ne lennének”, és néha árnyékot vetnek a kétoldalú kapcsolatokra.

A közös ügyek között említette, együtt lépnek fel, hogy az európai migrációs politikában a külső határvédelem nagy hangsúlyt kapjon, emellett fenntartják a jogot, hogy nemzeti hatáskörben dönthessék el, kit engednek be a területükre és kivel akarnak együtt élni. Hangos és aktív támogatói maradnak az EU nyugat-balkáni bővítésének, ez a szívügye mindkét országnak, mert ők vannak legközelebb a térséghez – mutatott rá.

Hozzáfűzte: a kohéziós források szerepét szeretnék megtartani a következő uniós keretköltségvetésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gordan Grlic-Radman, Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere együttműködési megállapodást ír alá a diplomáciai képzésről
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szijjártó Péter a bővítéssel kapcsolatban elmondta: annak politikai, gazdasági és biztonsági haszna is lenne. Politikai haszna azért, mert

az EU-nak sikertörténetekre lenne szüksége, mert ebből az elmúlt időben kevés volt.

Gazdasági haszna azért, mert a nyugat-balkáni országoknak már így is az EU az elsőszámú kereskedelmi partnerük, és a bővítéssel a gazdasági együttműködés még hatékonyabb lehetne. „Biztonsági haszna pedig azért lenne a bővítésnek, mert minél lejjebb tolják az EU védvonalát, annál jobban meg tudják védeni magukat egy migrációs hullámtól” – magyarázta.

Közölte:

javaslatot tettek Horvátországnak a térség energiaellátásának javítására, valamint újabb határátkelőhelyek nyitására.

Kifejtette: Közép-Európában mindig fontos kérdés volt az energiaellátás biztonsága, történtek is előrelépések, de ezek túl lassúak voltak. Ezért Magyarország azt javasolja, hogy nyissanak új fejezetet Közép-Európa energiaellátásában, teremtsék meg a valódi diverzifikáció lehetőségét.

Szijjártó Péter elmondta: ehhez össze kellene kötni a két ország gázpiacát, a Krk-i LNG-terminál esetében közösen kellene tárgyalniuk a gázbeszerzésről, és be kellene engedni Magyarországot kisebbségi tulajdonosként az LNG-terminálba. „Ez megnyitná a lehetőséget, hogy más forrásból, új útvonalon az energiaellátás biztonságát valóban javítsák” – vélekedett.

Kitért arra, hogy

magyar vállalatok a horvátországi piacon sikeresen tevékenykednek, például az OTP már a negyedik legnagyobb szereplő a bankpiacon, a Mol pedig egy nagy beruházást, a rijekai finomító projektjét jelentette be csütörtökön.

Megjegyezte: kezdeményezik, hogy a magyar-horvát barátság napjáról határozatot fogadjon el a két ország parlamentje.

Gordan Grlic Radman úgy vélekedett, hogy kiválóak a magyar-horvát kapcsolatok, és a két ország a világban egyedülálló támogatást nyújt a kisebbségeknek.

Kifejtette: a két nép mindig is sorsközösségben élt. A kétoldalú együttműködés nagyon intenzív, a két ország miniszterelnöke a közelmúltban egy diákotthont adott át Eszéken – emlékeztetett. Hozzátette: ez az esemény is azt bizonyítja, hogy milyen odaadó munkát végeznek a kisebbségek támogatására.

Megjegyezte: sikeres a határon átnyúló együttműködés, az érintett négy határmenti megye hatékonyan dolgozik együtt.

A horvát tárcavezető hangsúlyozta: országa veszi át januártól az EU soros elnöki posztját, így a mostani tárgyaláson az elnökségi programról is konzultáltak. Sajnálatosnak nevezte, hogy az EU bővítése elakadt. „Horvátország igyekszik majd új lendületet adni ennek a folyamatnak, és ebben számít Magyarországra is” – mondta.

Közölte: sok kihívással teli időszakban veszik át az elnökséget, több megoldandó probléma vár rájuk a következő félévben.

A sajtótájékoztató előtt együttműködési megállapodást írtak alá a diplomáciai képzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!