Trianon 100

2020.07.20. 19:37

Szili Katalin: a trianoni békediktátumra mindig emlékezni kell

Jó lenne, ha száz, kétszáz, ötszáz év múlva is lenne magyar szó a Kárpát-medencében – mondta a miniszterelnöki megbízott.

Megnyílt a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Pedagógus Tábora a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen hétfőn.

A rendezvényen Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-hez eljuttatott hangfájl szerint azt mondta: 2020 a nemzeti összetartozás éve, és a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumra mindig emlékezni kell.

Kitért az idei koronavírus járványra is, úgy fogalmazott: „mi mindenkor megmaradunk”.

Szólt arról is, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság „együtt van”, egy nemzethez tartozónak érzi magát, és valósággá vált, amit az alaptörvény megfogalmazott, hogy „felelősséget viselünk egymásért”.

Azt mondta: ennek nem szabadna pártpolitikai vita tárgyává válni.

Véleménye szerint három kérdésben egyetért a magyarság. Az egyik az állampolgárság, a másik a választójog, a harmadik pedig a határon túl élők autonómiája.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti identitás megőrzése a huszonegyedik században különösen fontos.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját identitását megőrizze, ebben „valamennyiünknek fontos szerepünk, missziónk van”.

Rendkívül fontosnak nevezte a magyarság megőrzését, mint mondta, jó lenne, ha száz, kétszáz, ötszáz év múlva is lenne magyar szó a Kárpát-medencében.

„Mindannyiunkat ez vezérel”, a pedagógusok vállára nagy súly nehezedik – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!