Felvidék megingott

2019.05.27. 00:35

Szlovákiában az MKP és a Most-Híd nem szerzett mandátumot

Magyar indulóként az MKP 48 929 érvényes szavazatot kapott, ami 4,96 százalékos eredményt jelent. Az öt százalékos küszöb miatt tehát ezúttal épphogy nem sikerült képviselőt küldeni Brüsszelbe.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Krizsán Csaba

Szlovákiában alacsony, 22,74 százalékos részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP) választásokat – derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből.

A felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák-magyar párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot.

A két liberális párt 20,1 százalékot szerzett. A második helyen a voksok 15,7 százalékával a legerősebb kormánypárt, a baloldali Irány (Smer-SD) végzett.

A harmadik 12,1 százalékkal a jobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) lett. A negyedik helyen a voksok 9,7 százalékát megszerezve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végzett. Az ötödik helyre a voksok 9,6 százalékával a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) futott be. Végül hatodikként 5,3 százalékkal a konzervatív Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom jutott be az EP-be.

Az eredmények magyar szemmel – csak egy hajszálon múlt az MKP sikere

Az MKP 48 929 érvényes szavazatot kapott, ami 4,96 százalékos eredményt jelent. Az öt százalékos küszöb miatt tehát ezúttal épphogy nem sikerült képviselőt küldeni Brüsszelbe – olvasható a felvidek.ma hírösszefoglalójában.

A Most-Híd vegyespárt csúnyán leszerepelt: a szavazatok mindössze 2,59 százalékát kapta Bugár Béla pártja.

Az MKP a hivatalos eredmények közzététele után késő este kiadott közleményében köszönte meg a választók bizalmát, amelyet szó szerint közlünk:

„A klasszikus mondás ilyenkor helyénvaló és indokolt: sokan voltunk, de nem elegen. Ezúttal nem sikerült elérnünk azt az 5 évvel ezelőtti eredményt, amelyről mindannyian tudtuk és tudjuk, hogy folyamatosan fogyatkozó és politikailag megosztottá vált közösségünkben egyre nehezebb elérni. Ez az alaphelyzet egy eleve nehéz feladvány, azt pedig a párt elnökségén belül fogjuk elemezni, hogy voltak-e, illetve milyen mértékben voltak olyan mulasztásaink, amelyek ehhez a sikertelen szerepléshez vezettek.

Bár a választótáborunk, a szlovákiai magyar közösség saját jogon nem szerzett most képviseletet az Európai Parlamentben, tudjuk, hogy legszorosabb szövetségeseink egy ilyen helyzetben mindent megtesznek majd azért, hogy közösségünk sajátos érdekei ne maradjanak érvényesítetlenül abban a nagy változási folyamatban, amely az Európai Unió szintjén már a következő hónapokban megkezdődik, és amely évekig elhúzódik majd.

Gratulálunk minden Szlovákiából megválasztott európai parlamenti képviselőnek, illetve a Kárpát-medencei magyar összefogás keretében megválasztott képviselőknek a sikeres szerepléshez.”

Menyhárt: nagyobb bizalmat kaptunk, ám ez kevés volt

A szombati voksolás nem hivatalos becslései azt mutatják, hogy a MKP-nak nem sikerült mandátumot szereznie az Európai Parlamentbe. Ezzel kapcsolatban Menyhárt József az alábbi bejegyzést tette közzé a közösségi oldalán:

„Közel tízezer szavazattal többet kapott az MKP listája, mint öt éve. Köszönjük mindenkinek, aki bizalmat szavazott nekünk!

A negatív magyar közhangulat ellenére ugyanis nagyobb bizalmat kaptunk, ám a megugrott országos részvételi arány miatt ez kevés volt. A nem hivatalos végeredmény szerint egy hajszálnyin múlt…

Az elmúlt 15 évben jelen voltunk Brüsszelben és Strasbourgban, konkrét eredményeket értünk el: nagyon fog hiányozni a felvidéki magyar érdekképviselet! A következő hónapokban mindent meg kell tennünk, hogy 2020-ra egy sokkal fontosabb platformon, itthon biztosítsuk be az érdekképviseletet.

A szombati eredmény megmutatta: a felvidéki magyarság megosztottsága olyan luxus, amelyet nem engedhetünk meg magunknak!”

Csáky Pál az alábbi bejegyzést írta vasárnap délután:

Tisztelt Választóim! Az eredménytől függetlenül szeretnék megköszönni minden, az MKP-ra leadott szavazatot és a személyemre leadott preferenciaszavazatot. Megyünk tovább az utunkon – együtt!

Most-Híd: az elkezdett munkát itthon folytatjuk

A Most-Híd vegyespárt a közösségi hálón vasárnap délután az alábbiakat nyilatkozta a nem hivatalos eredményekről:

„Ezúttal ugyan magasabb volt a részvételi arány, mint öt évvel ezelőtt, de a választók 80%-a tegnap úgy döntött, hogy nem kívánja befolyásolni az európai politikát. Ez azonban nem egészen így van. Akik otthon maradtak, teret adtak olyanoknak, akik országunkat ki szeretnék vezetni abból a közösségből, amelynek köszönhetően Szlovákiában is jobban, szabadabban és békében élünk. A Híd európai irányultsága megkérdőjelezhetetlen. Nagy József EP-képviselőnk kiváló eredményeket ért el Brüsszelben. Az EB elé vitte a kisebbségi jogminimumot. Most nem szerzett mandátumot ahhoz, hogy a kisebbségi jogvédelem területén elvégzett munkát folytathassa. A választók döntését tiszteletben tartjuk. Köszönjük a ránk leadott szavazatokat. Az elkezdett munkát itthon folytatjuk. Szlovákia és az EU érdekében.”

Borítókép: Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke beszédet mond az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, a nemzeti gyásznapon a szlovákiai Nyárasd temetőjében 2018. október 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!