politika

2020.12.15. 10:11

Szomália megszakítja diplomáciai kapcsolatait Kenyával

Szomália megszakítja a diplomáciai kapcsolatait a szomszédos Kenyával – jelentette be kedden a szomáliai tájékoztatási miniszter, és azzal vádolta Nairobit, hogy beavatkozik országa belügyeibe.

Osman Dembe a szomáliai állami hírügynökségnek hozzátette, Mogadishu hazarendelte a Kenyában lévő diplomatáit, és hét napot adott arra, hogy a kenyai diplomaták távozzanak Szomáliából. A Radio Mogadishuban beolvasott közleménye leszögezi:

a döntés válasz arra, hogy Kenya politikailag állandóan beavatkozik a szomáliai ügyekbe, nyíltan megsérti az ország függetlenségét.

Nairobiból a bejelentést egyelőre nem kommentálták.

Novemberben Szomália már kiutasította Kenya mogadishui nagykövetét, valamint visszahívta a sajátját Nairobiból, azt vetve a kenyai vezetés szemére, hogy beavatkozik a dél-szomáliai félautonóm körzet, Jubbaland választásaiba.

A két kelet-afrikai ország közt 2019 elején is diplomáciai pengeváltásra került sor: Nairobi akkor azzal vádolta Szomáliát, hogy Kenya területi vizein található olaj- és gázlelőhelyeket bocsátott árverésre egy februári, Londonban szervezett szomáliai olaj- és gázkonferencia során. Mogadishu ezt tagadta, Kenya pedig 2019 novemberében visszaküldte a nagykövetét.

Kenya katonai támogatást nyújt Mogadishunak a Szomáliában tevékenykedő szélsőséges csoportok, elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab elleni harcában, amely többször hajtott végre merényleteket Kenyában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!