Terrorizmus

2020.03.08. 17:13

Szomáliában megölték a radikális iszlamisták egyik parancsnokát

A Besir Korgabnak nevezett illetővel amerikai légicsapás végzett.

Szomáliában megölték az al-Shabaab terrorszervezet egyik fontos parancsnokát – jelentette be vasárnap az amerikai haderő afrikai parancsnoksága (AFRICOM).

A tájékoztatás szerint a Besir Korgabnak nevezett illetővel amerikai légicsapás végzett február 22-én, Szomália déli térségében.

Korgab a Shabaab tízfős vezetőségének a tagja volt. Az AFRICOM szerint részt vett annak a támadásnak a megtervezésében, amelyet január elején egy amerikai-kenyai közös támaszpont ellen intéztek a terroristák kenyai területen. Az amerikai katonák közül hárman elestek.

Besir Korgab elsőrendű operatív parancsnok volt, az utóbbi több mint egy évtizedben fontos szerepet játszott az iszlamisták tevékenységében – mondta Christopher Kams ezredes, az AFRICOM szóvivője Nairobiban a sajtónak.

Január 5-én a Shabaab egy kommandója heves támadást intézett a Szimba tábornak nevezett katonai támaszpont ellen Kenya délkeleti részén, nem messze a szomáliai határtól. A támadás több órán át tartott, és számos áldozata volt, köztük a három amerikai katona.

Az Egyesült Államok ötmillió dollár vérdíjat ajánlott fel a Korgab kézre kerítését szolgáló információkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!