incidens

2020.07.29. 06:22

Szudáni ENSZ-misszió: a biztonsági erőket mielőbb be kell vetni Darfúrban

Szombaton Nyugat-Darfúrban 500 fegyveres Masteri településen rátámadt a helyi lakosságra, ennek következtében 61 ember vesztette életét.

A szudáni biztonsági erőket mielőbb be kell vetni Darfúrban, hogy az afrikai országnak ebben a régiójában elejét vegyék a napokban történthez hasonló mészárlásoknak – ezzel a felhívással fordult a szudáni hatóságokhoz kedden az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek közös missziója (MINUAD/UNAMID).

A misszió azért húzta meg a vészharangot, mert szombaton Nyugat-Darfúrban 500 fegyveres Masteri településen rátámadt a helyi lakosságra, ennek következtében 61 ember vesztette életét, 88 megsebesült, harmincöten közülük válságos állapotba kerültek.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) közleményében tudatta, hogy a településen a mészárlás után hatalmas pánik tört ki, emiatt kétezer család (mintegy tízezer ember) El Geneina város felé vette útját, további kétszáz család, mintegy ezer ember pedig a szomszédos Csádba távozott.

Abdalla Hamdok miniszterelnök a hétvégi mészárlás után bejelentette: biztonsági erőket fog küldeni abba a térségbe, hogy „védelmezze a lakosokat”. A Minuad ezzel kapcsolatos közleményében reményét fejezte ki, hogy ezeket az erőket a lehető leggyorsabban vezénylik Darfúrba, és hogy azok megfelelően kiképzettek és felszereltek lesznek, képesek lesznek kivétel nélkül minden ottani lakost oltalmazni.

A misszió ezzel arra utalt, hogy abban a térségben főleg a törzsi ellentéteknek tulajdoníthatók a mostanihoz hasonló gyilkos akciók (a lakosság hetven százaléka arab, harminc százalékát pedig fekete népcsoportok alkotják).

A közelmúltban tüntetések is voltak a régióban, ezek résztvevői a közbiztonság javítását követelték és azt, hogy a kormány vessen véget a támogatását élvező fegyveres csoportok támadásainak. A tüntetők táborát július 13-án fegyveres csoportok támadták Észak-Dárfúrban több mint egy tucat embert ölve meg. Az észak-dárfúri kormányzat válaszul rendkívüli állapotot hirdetett ki, és közölte, hogy több katonát vezényel a körzetbe a biztonság helyreállítására.

A szudáni átmeneti kormány nem képes megbirkózni az elmúlt évtizedekben az ország különböző térségeiben, köztük Dárfúrban kialakult lázadó mozgalmakkal. Omár el-Besír korábbi elnök ellen, akinek három évtizeden át tartó hatalmát tavaly áprilisban tömegtüntetések döntötték meg, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) népirtás és háborús bűncselekmények miatt készül vádat emelni a 2000-es évek dárfúri lázadásait vérbe fojtó hadjáratokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!