Járvány

2020.03.07. 17:13

Tájékoztatót tettek közé a laborvizsgálatokról (videó)

Aki potenciálisan koronavírus-fertőzöttnek érzi magát, az ne menjen személyesen orvoshoz, hanem telefonon hívja a háziorvost.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén minden mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) budapesti központi laboratóriumában vizsgálnak, függetlenül attól, hogy a potenciális beteg az ország melyik kórházában fekszik – írja a kormány koronavírussal kapcsolatos tájékoztató honlapja.

A vizsgálat a minta beérkezésétől számítva néhány órát vesz igénybe.

Minden indokolt esetben laborvizsgálatot végeznek.

Az országban ugyan több laboratórium is alkalmas a vizsgálat elvégzésére, de járványügyi érdekből minden mintát az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumába kell küldeni. A laboratóriumi vizsgálat központosítása biztosítja, hogy járvány idején az országos tisztifőorvos megfelelő járványügyi intézkedést tudjon hozni a magyar emberek lehető legmagasabb szintű védelme érdekében.

Ha a háziorvosi kikérdezés vagy kórházi vizsgálat során a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül – amellett, hogy a beteget kórházba szállítják, és ott elkülönítik -, a laborvizsgálat elrendelése kötelező.

Alapvetően légúti mintára van szükség, amelynek a vizsgálata több órát vesz igénybe.

Ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy aki potenciálisan koronavírus-fertőzöttnek érzi magát, az ne menjen személyesen orvoshoz, hanem telefonon hívja a háziorvost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!