vita

2019.05.07. 12:13

Tajvan tiltakozik, amiért idén nem hívták meg a WHO éves konferenciájára

Tajvan most azért küzd, legalább megfigyelőként részt vehessen a WHO döntéshozói testületének május végén esedékes konferenciáján.

TÁltalános alapelvekbe ütközik, és 23 millió ember egészséghez fűződő jogait sérti, hogy Peking nyomására Tajvan idén nem kapott meghívást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben megrendezett éves konferenciájára – jelentette ki kedden Andrew Lee, a tajvani külügyminisztérium szóvivője.

A tajvani külügyminisztérium tovább folytatja a küzdelmet azért, hogy Tajvan legalább megfigyelőként részt vehessen a WHO döntéshozói testületének május végén esedékes konferenciáján – derül ki a CNA tajvani hírügynökségnek a szóvivő sajtótájékoztatójáról adott tudósításából.

Az idei alkalommal együtt Tajvan immár a harmadik egymást követő évben nem kapott meghívást az Egészségügyi Világgyűlésre (WHA).

Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott: Peking az „egy Kína elv” alapján ellenzi Tajvan részvételét az eseményen.

A CNA megkeresésére az amerikai külügyminisztérium e-mailben fejezte ki az Egyesült Államok rosszallását, hangsúlyozva: veszélyes kiskapuk létrejöttéhez vezet, ha kizárják Tajvant a globális egészségügyet, biztonságot és a törvények betartását felügyelő hálózatokból, ezeket a kiskapukat pedig rossz szándékú nemzetközi szereplők használhatják majd ki. Hozzátették: az Egyesült Államok támogatja Tajvan részvételét a tagságot az államiság feltételéhez kötő szervezetekben, ideértve több mint 60 nemzetközi szervezetet, egyebek mellett az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetét (ICAO), az Interpol nemzetközi rendőrségi szervezetet, valamint az Egészségügyi Világszervezetet.

Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az „egy Kína elv” alapján saját területének tekinti. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután Caj Jing-ven, a függetlenség párti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!