Illegális bevándorlás

2017.08.08. 17:14

Támogatja az olasz hadihajók líbiai akcióját az ENSZ 

Helyes útnak nevezte a líbiai felségvizeken indított olasz haditengerészeti missziót Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai megbízottja a Paolo Gentiloni olasz kormányfővel és Angelino Alfano olasz külügyminiszterrel kedden megtartott római találkozóján. 

Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy Olaszország Líbia stabilizálásán dolgozik. Az ENSZ döntő lökést adhat e folyamatnak – jelentette ki az olasz miniszterelnök, aki szerint a líbiai hatóságok megerősödése hatékonyabbá tudná tenni az embercsempészekkel szembeni közös fellépést.

Ghassan Salamé kijelentette, a líbiai parti őrségnek technikai-logisztikai támaszt nyújtó olasz haditengerészeti misszió a „helyes út” az észak-afrikai állammal való együttműködésben. Hangsúlyozta, hogy a líbiai válság megoldása érdekében minden líbiai féllel tárgyalni kell, és nem csak a politikai, hanem a civil élet képviselőivel is párbeszédet kell folytatni.

„Minden országnak abszolút joga saját határainak ellenőrzése, és erre a legjobb megoldás a szomszédos országokkal való együttműködés”

- tette hozzá. Arra utalt, hogy a tengertől övezett Olaszország külső határának Líbia partjai számítanak, ahonnan a migráció elindul.

Angelino Alfano kijelentette, az ENSZ-nek erős vezetői szerepet kell betöltenie a líbiai politikai rendezésben. Az olasz külügyminiszter szerint „a túl sok tárgyalás, túl sok közvetítés és túl sok közvetítő semmilyen eredményhez nem vezet”. Az olasz diplomácia vezetője a Párizsban július 25-én tartott líbiai csúcstalálkozóra utalt, amelyen Emmanuel Macron francia elnök először ültette tárgyalóasztalhoz Fájez esz-Szarrádzsot, az ENSZ által is elismert líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökét és a Líbia keleti felét irányító Halifa Haftár tábornokot. Az olasz diplomácia a párizsi találkozót „keresztbe szervezésként” értékelte azután, hogy a római kormány több mint egy éve a líbiai rendezésen dolgozik a felek közötti közvetítéssel.

A földközi-tengeri embermentésben dolgozó nem kormányzati szervezetekkel kapcsolatos olaszországi vitákról (NGO) Angelino Alfano megjegyezte, ellenzi a „szigorúság és emberség, a szabályok tiszteletben tartása és a szolidaritás, a nemzetbiztonság és az emberi jogok szembeállítását”. Olaszország a nemzetbiztonság és emberség közötti összhangban hisz – mondta az olasz külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!