Ország-világ

2017.07.26. 15:44

Tárki: erősödtek a kormánypártok az elmúlt negyedévben

A Fidesz-KDNP erősödése és néhány baloldali ellenzéki párt gyengülése jellemezte az elmúlt negyedévet a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, júliusi kutatása szerint, amelynek eredményét szerdán juttatták el az MTI-hez.

Az összegzés szerint áprilisi kutatásuk óta a korábbi alig mozduló, változatlansággal jellemezhető trend után kisebb elmozdulást mértek, elsősorban a kormánypártok erősödése és egyes baloldali pártok gyengülése miatt.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága az áprilisi 33 százalék után 35 százalékra, a pártválasztók körében pedig 51 százalékról 55 százalékra nőtt, azaz a korábbinál is szilárdabb az előnye.

A második helyen álló Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül nem változott, mindkét hónapban 11 százalék volt, a pártválasztók körében szintén változatlanul 17 százalék. Az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében az áprilisi 10 százalékról júliusra 7 százalékra, a pártválasztók körében pedig 15 százalékról 11 százalékra csökkent – közölték. A felmérés eredményei szerint a többi ellenzéki párt közül a Demokratikus Koalíció esetében látható a legnagyobb elmozdulás: a teljes népesség körében az áprilisi 5 százalékról júliusra 3 százalékra csökkent a népszerűsége, a pártválasztók körében pedig 8 százalékról 5 százalékra.

Az LMP-t a teljes népességen belül 3 százalék után jelenleg 2 százalék támogatná, a pártválasztók körében 4 százalék után 3 százalék. Az Együtt mindkét hónapban 1 százalékon állt a teljes népesség és a pártválasztók körében egyaránt, a Párbeszéd tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot a teljes népességben belül, a pártválasztók között viszont már igen – írták.

Új pártként másodszor szerepelt a felmérésben a Momentum, amelynek szavazótábora a teljes népességen belül 1 százalékról 2 százalékra, a pártválasztók körében pedig 2 százalékról 3 százalékra változott – olvasható a közleményben.

Az elmúlt negyedévben a pártot nem választók aránya nem változott: áprilisban és júliusban is a választók bő harmada, 35 illetve 36 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból vagy nem nevezte meg választott pártját – jelezték, a július 14. és 23. között, 1017 fős, az ország felnőtt lakosságát reprezentáló mintán végzett felmérés eredményeit ismertetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!