felelősség

2021.01.21. 23:29

Tavaly több mint 27 ezerszer segítettek a nem hivatásos tűzoltók

Helytállásukat a hazai közvélemény a tűzoltók iránti megbecsüléssel támogatta, és ezt a figyelmet megkapták a kormánytól és a Belügyminisztériumtól is – mondta Dobson Tibor.

Az elmúlt évben 27 500 alkalommal nyújtottak segítséget a nem hivatásos tűzoltók – közölte a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Dobson Tibor úgy fogalmazott: a 2020-ban 150 éves szövetség tagjai, mintegy 30 ezren – az elődeik példáját követve – ünnepségek helyett az esküjükben vállaltakat tették a településeikért, a tágabb környezetükért, a határon túli nemzeti összefogás erősítéséért, a hagyományok őrzéséért.

Hozzátette, a nem hivatásos tűzoltók, ha kellett, a koronavírus ellen védőruhába öltözve fertőtlenítettek, gyógyszert vittek a betegeknek, segítették az időseket, megtanulták az ózongenerátor használatát. Ilyen munkájuk csaknem tízezerszer akadt.

Az önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok tavaly 17 680 esetben vettek részt tűzoltásban, mentettek baleset után embereket. Emellett vihar vagy árvíz sújtotta települések értékeinek védelmében is láttak el feladatokat, valamint gondoskodtak az utánpótlásról is: részt vettek a fiatalok környezettudatos nevelésében.

Az önkéntesek a szomszéd településeken is segítettek, nagy káreseteknél az ország más területein szükséges védekezésbe is bekapcsolódtak – mondta.

Dobson Tibor felidézte: helytállásukat a hazai közvélemény a tűzoltók iránti megbecsüléssel támogatta, és ezt a figyelmet megkapták a kormánytól és a Belügyminisztériumtól is. Az éves támogatással 700 millió forintot, a vírus elleni védekezésre további 150 milliót, a Magyar falu programban 433 milliót, a védekezéshez 140 ezer védőkesztyűt, orvosi maszkot, 23 új gépjárművet, 5 felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkéntesek – sorolta, majd hozzátette: ez együtt megközelíti a 2 milliárd forintot.

Felidézte: gróf Széchenyi Ödön 150 évvel ezelőtt megteremtette a korszerű tűzvédelem alapjait. A mai kihívásoknak megfelelve és az elődök példájához visszanyúlva, a 2017 végén előkészített, „A katasztrófa- és tűzvédelmi beavatkozás önkéntesek bevonásával történő fejlesztésére” című szakmai javaslatot 2020-ban konzultáció keretében tárták az önkéntesek és a társadalom elé.

Egyetértés alakult ki abban, hogy az önkéntes tűzoltó-egyesületek közhasznú feladatot látnak el, ezért az egyesületekétől eltérő, speciális szabályozást igényelnek, a szervezeti fejlesztésekben, a kistelepüléseken a társulási formában, a települések veszélyeztetettségéhez igazodó kategóriák kialakításában, az önkéntesek jogállásának pontosításában – fogalmazott.

Hozzátette: ehhez a technikai feltételek négy kategóriában történő fejlesztését javasolják, amely az önkéntes tűzoltók által védett település méretéből indul ki.

Egy többcélú, árvíz, viharkár esetén is bevethető utánfutó és egy hazai gyártású könnyűkategóriás tűzoltóautó kialakítására is javaslatot tettek. Mindezt a Magyar Tűzoltó Szövetség 1945 előtti köztestületi státuszának visszaállításával látják megvalósíthatónak – mondta Dobson Tibor.

Kitért arra, hogy az elmúlt 150 évre a koronavírus miatti körülmények figyelembevételével, de méltó módon emlékeztek. A többi között monográfiát készítettek a szövetség történetéről, emléktáblát avattak gróf Széchenyi Ödön tiszteletére Budapesten és Isztambulban, a Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmeket és 50 forintos pénzforgalmi érmét bocsátott ki az évfordulóra. Az Országházban pedig decemberben a házelnök jelenlétében Mátrai Márta háznagy zászlószalagot kötött az MTSZ történelmi zászlójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!