Rendőrségi vélemény

2018.02.18. 12:41

Temesvár lett az embercsempészet egyik új központja

A balkáni migrációs útvonalon folytatott embercsempészet egyik új központja lett Temesvár - közölte a német szövetségi rendőrség a Welt am Sonntag című vasárnapi német lappal.

Miklóshalma, 2015. augusztus 31. Osztrák rendõrök ellenõriznek egy kamiont az embercsempészek kiszûrése miatt az ausztriai Miklóshalmánál 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Filep István

A határigazgatásért felelős német rendőri szerv közleménye szerint Temesvárnak „jelentős szerepe” van az embercsempész bűnszervezetek teherautókkal, kamionokkal végzett életveszélyes tevékenységében. A romániai város „hot spot” (gyűjtő- és elosztóközpont) funkciót tölt be a hálózatok működésében.

A szövetségi rendőrség a közleménnyel megerősítette a Welt am Sonntag szerkesztőségéhez eljutott belső elemzését, amely szerint Temesvár „új súlypont” a balkáni útvonalon folytatott teherautós embercsempészetben. A városban helyezik el a járművekben az embereket, akiket Magyarországon keresztül szállítanak tovább Közép-Európába. A magyar kormányt figyelmeztették a fejleményre – áll a lap beszámolójában.

Példaként említették, hogy egy szíriai férfi 5500 eurót (1,7 millió forint) fizetett embercsempészeknek azért, hogy családját eljuttassák Németországba. A férfi Törökországban lépett kapcsolatba egy embercsempész-szervezettel.

A szövetségi rendőrség adatai szerint a balkáni migrációs útvonalon embercsempészetre használt teherautók, kamionok legnagyobb része a „dél- és kelet-európai térségből” származik. Jelentős részüket Törökországban állították forgalomba.

A Welt am Sonntag hozzátette, hogy az utóbbi időszakban emelkedett a leleplezett teherautós embercsempész műveletek száma, ami a többi között a szigorúbb határellenőrzésnek tulajdonítható. A lap szerint a csempészek egyre kevésbé törődnek az emberek biztonságával. Gyakran kettős padlózatot építenek a teherautókba, és az embereket bezsúfolják a jármű padlózata és az álpadló közötti 40-50 centiméter magas résbe, nem törődve azzal, hogy a levegőtlenség miatt akár meg is fulladhatnak.

Borítóképünk illusztráció. Osztrák rendőrök ellenőriznek egy kamiont az embercsempészek kiszűrése miatt az ausztriai Miklóshalmánál.

MTI Fotó: Filep István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!