Ország-világ

2020.10.25. 22:48

Templomokat rongáltak meg és rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők Lengyelországban (videó)

A feministák a hétvégén több templom falát is összefirkálták szlogenjeikkel, amelyekkel az abortusz mellett érvelnek.

Agresszív tüntetéseket szerveztek a fővárosban, Varsóban a hétvégén abortuszpárti, baloldali aktivisták. A tüntetők több templom falát összefirkálták és a rendőrökre is rátámadtak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség alapján az Origó.

Templomokat rongáltak és miséket zavartak meg a feminista, abortuszpárti tüntetők Lengyelországban.

— Rafal Dudkiewicz (@RafalDudkiewic1) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 25, 2020

A lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorította az abortuszra vonatkozó szabályozást, ami országszerte tömeges demostrációkat váltott ki a baloldali aktivisták körében.

HERE ARE ADDITIONAL WEBSITES AND ORGANISATIONS THAT CAN HELP A WOMAN IN NEED OF ABORTION, PLEASE SHARE THEM! YOU NEVER KNOW WHEN SOMEBODY MAY NEED IT https://t.co/HBNkxfdKgr https://t.co/QXoibWOaj8

— marta ◟̽◞̽ (@heskillerqueer) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 22, 2020

A legnagyobb tüntetés Varsóban volt, ahol a baloldali főpolgármester, Rafal Trzaskowski is utcára vonult az aktivistákkal, annak ellenére, hogy városa elsők között kapott vörös besorolást a súlyos koronavírus-fertőzöttség miatt.

AFTER THE DECISION HAD BEEN MADE TODAY, A POLISH FEMALE (!!!) POLITICIAN KAJA GODEK, WHOS KNOWN FOR HER SEXIST, HOMOPHOBIC AND IGNORANT REMARKS, WAS PRAISED LIKE A FUCKlNG CHAMPION BY THE MEN OUTSIDE THE PARLIAMENT?!? pic.twitter.com/S4wSunecOW

— marta ◟̽◞̽ (@heskillerqueer) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 22, 2020

Becslések szerint a varsói demonstráción mintegy 2 500 ember vett részt. A feministák a hétvégén több templom falát is összefirkálták szlogenjeikkel, amelyekkel az abortusz mellett érvelnek.

Emellett a tüntetők a vasárnapi miséket is megzavarták azzal a felkiáltással – melyet közösségi oldalukon is közzétettek – hogy „Rontsuk el a kedvüket! Túl korán örülnek!

KOLEJNY KOŚCIÓŁ ZDEWASTOWANY

Tym razem Kościół Opatrzności Bożej – kościół parafii rzymskokatolickiej Opatrzności Bożej znajdujący się przy ulicy Dickensa 5 w Warszawie.

Tak działa środowisko, które na ustach ma tolerancję. pic.twitter.com/pkguRfT2si

Több keresztény felekezet is felháborodott, mert nem értették, miért a misék megzavarása a válasz egy törvényi szabályozás meghozatalára, és több támogató kezdeményezés is indult, mert a járvány miatt kevés hívő jár templomba és a papok még kiszolgáltatottabbak a tüntetők akcióinak.

Foto: Weronika Zawadzka

Kościół pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy, Warszawa" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#SłowoNaNiedzielę pic.twitter.com/dfZxstiM7J

— Sandra Olechnowicz (@SOlechnowicz) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 25, 2020

Az alkotmánybíróság csütörtökön a lengyel alaptörvénynek a minden ember élethez való jogáról szóló tételeire alapozta döntését, megerősítve a testület egy 1997-es ítéletét, amely szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik. Megállapították, hogy a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra.

A testület 119 kormánypárti és ellenzéki képviselő beadványa alapján hozta meg ítéletét. A beadvány támogatói alkotmányellenesnek találták az 1993-as magzatvédő törvényben foglalt abortusztilalom alóli egyik kivételt, amely a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt, amennyiben az orvosi vizsgálatok a magzat súlyos betegségét, sérülését állapították meg.

Az ennek alapján végrehajtott terhességmegszakítások száma az utóbbi években emelkedett, tavaly 1074 ilyen legális abortusz történt, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatok esetében.

A nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivételek továbbá is érvényben maradnak.

Az alkotmánybíróság csütörtökön azt is kimondta: a megfogant életnek nem pusztán biológiai létét, hanem méltó életkörülményeit is biztosítani kell. Bejelentések szerint a kormánypárt ezen a héten a parlementben kezdeményezi a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!