Fő az óvatosság

2017.08.22. 16:07

Testkamerákat kaphatnak a kalauzok

Testre szerelhető minikamerákat helyezne el a kalauzok ruházatán a MÁV; a módszertől az erőszakos helyzetek visszaszorulását várják.

Testkamerák tesztelését kezdte meg MÁV-Start, a vasúttársaság vezetése az értékelések és a gyakorlati tapasztalatok feldolgozását követően dönthet a rendszer bevezetéséről – közölte a MÁV kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a belső próbákat követően augusztus 16-án a gyakorlatban is elindult a tesztelés a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon, a MÁV jegyvizsgálói három gyártó huszonhat testkameráját tesztelik.

A tesztelésre önként jelentkezett jegyvizsgálókon kitűző jelzi az utasoknak, hogy hang- és képrögzítés történik. A felvételeket a vasúttársaság a jogszabályoknak megfelelően kezeli.

Az idén augusztusig egyébként 53 kalauzt ért támadás, az elkövetőket az sem riasztja vissza, hogy alapesetben akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak.

A nagy európai vasúttársaságoknál megszokott, hogy a vonatokat fedélzeti kamerával szerelik fel, emellett a vasutasok is viselnek testkamerát. A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn tavaly döntött a testkamerák bevetéséről, első körben a berlini pályaudvarokon szolgálatot teljesítő vasútbiztonsági szolgálat egyes tagjait látták el tesztjelleggel ilyen eszközökkel.

Az osztrák vasúttársaság, az Österreichische Bundesbahnen ugyancsak a múlt évben állított próbaüzembe 50 testkamerát, az intézkedésnek köszönhetően jelentősen visszaesett az erőszakos cselekedetek száma – írja a MÁV közleményében.

Címkék#testkamera

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!