hangfelvételek

2019.08.14. 06:51

Titkosszolgálati harc áldozatául eshetett Seres Zoltán

Egyes források a konkrét leszámolásba torkollott prágai és a budapesti orosz-ukrán maffiafőnök összetűzésének tudják be a vállalkozó likvidálását is.

Egyre több jel mutat arra, hogy Seres Zoltán vállalkozó húsz éve külföldi, orosz és szlovák titkosszolgálati harc áldozatául eshetett – írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

A lap azt írta, hogy több leszámolásos ügy megoldásában is kulcsszerepe lehet az évek során Portik Tamás által titkon rögzített hangfelvételeknek, amelyek a Fenyő-gyilkosság nyomozása során kerültek elő nyolc különböző helyről, köztük Németországból, illetve a Farkasréti temetőből. Az egyik ilyen Seres Zoltán húsz évvel ezelőtti kivégzése, amikor Tahitótfaluban egy motor utasa egy AK-47-esből 15-20 lövést adott le menet közben a vállalkozó Bentley-jére. A volt sportoló és olasz üzlettársa egyaránt életét vesztette.

Seres Zoltánt az éjszakai életben a főleg volt KGB-sekből verbuválódott, Szemjon Mogiljeviccsel – közismert nevén Szeva bácsi – egy időben Budapestre érkezett orosz-ukrán maffiacsoport magyar katonai vezetőjének tartották. „Szeva bácsi” egyik itteni helytartója, Leonyid Stecura, akit Tolikként ismertek az éjszakai életben, állítólag őrnagyi rangú titkosszolgálati tiszt volt, és az ő katonai főnöke lett Seres.

A cikk szerint a volt KGB-sek között 1993-ban kitört a háború, és egyes források a konkrét leszámolásba torkollott prágai és a budapesti orosz-ukrán maffiafőnök összetűzésének tudják be Seres Zoltán likvidálását is.

„Csakhogy nem olyan egyszerű a képlet, Seres ugyanis nem csak a prágai vagy éppen a dunaszerdahelyi orosz-ukrán maffiának lehetett útjában, hanem az energolosoknak, sőt akár a magyar titkosszolgálatoknak is. A volt KGB-sek ugyanis élénken működtették céljaik érdekében a volt állambiztonsági embereket a ténylegesen működő titkosszolgálatokban. Ez utóbbiak Szlovákiában a Rohác-féle vonalon kapcsolódtak a maffiákhoz, hazánkban pedig a katonai titkosszolgálatokat említik, mint aminek köze lehetett az olajbűnözés zászlóshajója, az Energol létrehozásához és működéséhez” – olvasható.

A lap azt írta, Seres legjobban a Nemzetbiztonsági Hivataltól tartott, de húsz év alatt nem került elő olyan adat vagy bizonyíték, hogy a magyar titkosszolgálatok bármelyikének is köze lett volna a halálához. Az azonban kiderült, a szlovák titkosszolgálathoz, a SIS-hez több szálon is kötődő Jozef Rohác 1997 júniusában megpróbálta felrobbantani a volt ökölvívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!