Emlékezik a világ

2018.09.12. 08:17

Tizenhét éve történt a New Yorki-i ikertornyok elleni támadás

Iszlamista terroristák utasszállító repülőgépeket vezettek a két épületbe. A történelem egyik legsúlyosabb támadássorozatában több mint háromezren haltak meg.

A Világkereskedelmi Központ északi tornyába 2011. szeptember 11-én reggel 8:45-kor csapódott az első repülő, mintegy 20 perccel később egy másik gép pedig a déli toronyba csapódott – emlékeztetett a Tv2 Tények című műsora.

Az emberek fejvesztve menekültek a felhőkarcolókból, voltak olyanok, akik végső kétségbeesésükben több száz méteres magasságból ugrottak ki a biztos halálba. Az amerikai nagyváros utcáin eluralkodott a káosz, New York lakói máig nem dolgozták fel a tragédiát.

- Tizenhét éve fáj, ami történt, ez sosem múlik el. Annyira fiatal volt még…

- mondta sírva az egyik áldozat hozzátartozója a Tények összeállításában.

Azon a napon két másik gépet is eltérítettek a terroristák: a harmadik repülőgép a Pentagon, azaz az amerikai védelmi minisztérium épületébe csapódott bele, a negyediket pedig feltételezések szerint a Fehér Házba irányították volna az elkövetők, de az utasok visszafoglalták a repülőt. Sajnos a zuhanástól azonban már nem tudták megmenteni, a gép Pennsylvaniában a földbe csapódott.

A merényletsorozatban háromezernél is több ember halt meg, és több mint hatezren megsérültek. Az áldozatok holttesteinek nagy részét azóta sem sikerült azonosítani. Az újabb eljárásban a szakértők a csontokból vonják ki a DNS-t, hogy megtudják, kinek a maradványait tárolják.

A támadást az Osama bin Laden vezette Al-Kaida terrorszervezet vállalta magára.

Az Egyesült Államokban országszerte megemlékeztek az áldozatokról. A WTC helyén 2014 óta új épület, egy 104 emeletes felhőkarcoló áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!