Járvány

2020.05.26. 22:46

Tízezer alatt a brit kórházakban ápoltak száma

Az utóbbi 24 órában pedig – több mint két hónapja most első ízben – nem jegyeztek fel új halálesetet Észak-Írországban.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzése óta először tízezer alá csökkent a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma, és a legutóbbi 24 órában – több mint két hónapja most első ízben – nem jegyeztek fel új halálesetet Észak-Írországban.

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta kedd este a Downing Streeten, elmondta azt is, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) számítási módszertana alapján az Egyesült Királyság egészében hatheti mélypontra csökkent a halálozások száma.

Hancock ismertetése szerint az előző 24 órában országszerte 134-en haltak meg a Covid-19 betegségben. A halálos áldozatok száma 37 048.

Az egy napon belüli brit halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én regisztrálták.

Az egészségügyi miniszter kiemelte: március 18-a óta most először telt el 24 óra úgy, hogy nem regisztráltak koronavírus-betegség okozta halálesetet Észak-Írországban.

A tájékoztatón ismertetett adatok szerint az országszerte kórházban ápolt koronavírus-betegek száma az egy héttel ezelőtti 10 118-ról 8802-re csökkent.

A kedd esti Downing Street-i sajtótájékoztatót azonban szinte teljes egészében az a botrány uralta, amely Boris Johnson miniszterelnök rendkívül befolyásos főtanácsadója, Dominic Cummings körül robbant ki a hétvégén.

A két legnagyobb baloldali brit napilap, a Daily Mirror és a The Guardian kiderítette, hogy Cummings március 27-én a Londontól több mint 400 kilométerre északkeletre lévő Durham megyébe, szülei birtokára autózott feleségével és négyéves kisfiával, jóllehet a brit kormány alig néhány nappal korábban szigorú utazási korlátozásokat rendelt el.

A március 23-án bevezetett, azóta valamelyest enyhített korlátozások közé tartozott, hogy lakosság csak a legszükségesebb esetekben – gyógyszerek, élelmiszerek beszerzése végett – léphetett ki az utcára, és a más háztartásban élő hozzátartozók meglátogatása is tilos volt.

Cummings azonban a Downing Streeten hétfő este tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: ő is, felesége is beteg volt, gyermeküket nem volt kire hagyni Londonban, ezért észszerű megoldásnak tartotta, ha családjával szülei közelébe utazik.

A kedden közzétett legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a britek többsége nem fogadta el ezt a magyarázatot.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov ezer fős reprezentatív mintán elvégzett gyorsfelmérése szerint a választók 71 százaléka szerint Johnson főtanácsadója megsértette a korlátozó előírásokat, és 59 százalék szerint Cummingsnak emiatt távoznia kell tisztségéből.

Az ügy Johnson személyes megítélését is komolyan károsította: a Savanta piackutató cég kedd este ismertetett vizsgálata szerint a konzervatív párti miniszterelnök nettó támogatottsági mutatója – a tevékenységével elégedett és elégedetlen választók százalékos arányának különbsége – a múlt hét végén mért plusz 19-ről alig négy nap alatt mínusz egyre zuhant.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a kedd esti sajtótájékoztatón – kérdésre válaszolva – utalást tett arra, hogy az ügy nyomán a kormány felülvizsgálhatja azokat a bírságokat, amelyeket a gyermekeik elhelyezési problémái miatt otthonaikat elhagyókra róttak ki a brit hatóságok az elmúlt hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!