bababarát kórházak

2018.03.05. 12:42

Tízmilliárd forint pályázható családbarát szülészetek kialakítására

Intézmények pályázhatnak infrastruktúra-fejlesztésre, a munkatársak továbbképzésére annak érdekében, hogy a szülésélmény pozitív legyen mindenki számára - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Nyíregyháza, 2017. július 26. Kóczon Levente születése után néhány perccel a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Gyermekosztályának újszülött részlegén 2017. július 25-én.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

Novák Katalin úgy fogalmazott, egy rossz szülésélmény eltántoríthatja a párokat további gyermek, gyermekek vállalásától, és egy szülés körül számtalan olyan körülmény van, ami befolyásolható. Ilyen például az, hogy az anyának biztosítani kell a természetes szülésélményt úgy, hogy a folyamat a legbiztonságosabb legyen – tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, ezzel a döntéssel még egy lépést tehet a kormányzat a családbarát Magyarország irányába.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, az intézmények pályázhatnak a szülészetüket érintő infrastruktúra-fejlesztésre, vagy tanfolyamokra, képzésekre küldhetik a munkatársakat.

Mint mondta, erősebbé szeretnék tenni a várandósgondozást, a szülésfelkészítést, szeretnék, ha minden intézmény megszerezné az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF kritériumainak megfelelő „bababarát” intézményi státuszt. Továbbá azt is el szeretnék érni, hogy a szülészeteken dolgozók minél több képzésben, továbbképzésben vegyenek részt.

A pályázatot néhány héten belül kiírják, azok elbírálásába bevonják a civileket is.

Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munka-magánélet programvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, támogatni kell a szülőket abban, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, ezért támogatni tudják a kormány elképzelését. Egyúttal közölte, hogy a Magyar Kórházszövetséggel együttműködve elindították a Családbarát kórházi osztály díjat, a „jó gyakorlat” népszerűsítéséért.

Borítókép: Kóczon Levente születése után néhány perccel a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Gyermekosztályának újszülött részlegén 2017. július 25-én.

Forrás: MTI Fotó/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!