Első fokon

2018.11.20. 15:34

Több év börtönt kaptak Botka László beszállítói

Mindhárom Szeviép-vezért szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság kedden.

Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót öt év, Baranyi Sándort hat év szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság első fokon – írja a SzegedMa. Az elmúlt időszakban nem ez volt az első eset, amikor a szegedi polgármesterrel kapcsolatba hozható személyeket ítélt el a bíróság – hívja fel a figyelmet az Origo összeállítása.

A szegedi lap ismertette, hogy

  • 5 év és 2 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót, akikre 1-1 millió forint pénzbírságot is kiszabtak;
  • Baranyi Sándort 6 év, szintén börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és 1,2 millió forint kifizetését határozták meg;
  • egyetemlegesen mintegy 3 millió forint perköltség kifizetésére ítélte a Szeviép-vezéreket.
  • Az ítéletet első fokon hozta a Szegedi Járásbíróság kedden. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a vagyonvesztést azzal indokolta, hogy

    a társaság 2007 év elejétől rendszeresen és nagy összegben adott kölcsönöket, ezek viszont nem feleltek meg az észszerű gazdálkodás követelményeinek,

    ráadásul a kölcsönszerződésekben például fedezetkikötések, kamat sem szerepelt.

    Ezeket a kölcsönöket egyébként is fizetési problémákkal küszködő társaságoknak nyújtották, akár úgy is, hogy a gazdasági társaság előzőleg még akár részben sem térítette meg tartozását a Szeviépnek.

    Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy a vállalat csődbevitele lett volna Oltványiék célja, ez csupán a magatartásuknak volt a következménye – indokolta a bírónő az ítéletet.

    Botka László egyre nagyobb bajban

    A Szeviéppel kapcsolatos botrány azzal vette kezdetét, hogy az építkezési projektekkel foglalkozó vállalkozás évekkel ezelőtti bedőlése több száz kisvállalkozót tett tönkre. Ebben a büntetőügyben hozott ma első fokon ítéletet a Szegedi Járásbíróság.

    A károsultakat képviselő ügyvéd szerint a több mint 11 milliárdos tartozást maga után hagyó vállalkozás központi szerepet tölthetett be az MSZP finanszírozásában.

    A cég az alvállalkozók segítségével tolhatta ki a pénzeket Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő sofőrjének. Botka László egyébként a mai napig egy önkormányzati cég élén tartja Ujhelyi volt sofőrjét, akin keresztül eltűnt a pénz egy jelentős része.

    Botka László igyekezett távol tartani magát a Szeviép-ügytől. A polgármester rendre azzal érvelt, hogy Szeged 2002 és 2010 között több mint száz beruházást – és így közbeszerzést – bonyolított le, amelyeken egyszer sem nyert a Szeviép.

    Azonban a vállalat nem közvetlenül az önkormányzattal állt kapcsolatban, hanem a város többségi tulajdonában lévő cégekkel, illetve valamelyik leányvállalata egy konzorcium részeként vett részt a projekteken.

    Szegeden mindent ők építettek

  • a villamostól kezdve,
  • benne voltak az M43-as autópálya és a nyugati elkerülő út kivitelezésében,
  • a nevük ott szerepelt a rendezvénycsarnok
  • és a Genomikai Innovációs Központ projektje mellett is.
  • Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát, és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését.
  • Felvételek bizonyítják azt is, hogy Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester is a Szeviép érdekeinek érvényesülését segítette egy ingatlancsere kapcsán.

    Felfüggesztett börtönre ítélték Botka alpolgármesterét a szegedi VIP-parkolóbotrány ügyében

    Nem a Szeviép-ügy volt az első eset az elmúlt időszakban, amelynek során Botka Lászlóval kapcsolatba hozható személyeket ítélt el a bíróság. Október elején a Gyulai Járásbíróság elsőfokú ítéletében rendesen osztogatta a büntetéseket.

  • Mózes Ervin címzetes főjegyzőt felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt 8 hónap börtönbüntetésre 1 évre felfüggesztve,
  • Botka László alpolgármesterét, Solymos Lászlót ugyanezért 6 hónap börtönbüntetésre ítélték,

  • ugyancsak 1 évre felfüggesztve.

  • Botka László kabinetfőnöke, Kalmár Gábor tíz hónap börtönt kapott első fokon, szintén egy évre felfüggesztve.
  • Az első- és másodrendű vádlottak tíz, illetve nyolc hónap börtönbüntetést kaptak első fokon, egy évre felfüggesztve. A parkolási üzletág volt vezetője tíz hónapot kapott ugyanezért, szintén egy évre felfüggesztve. Az ügy vádlottjai

     

    az ügyészség szerint több mint 40 millió forint kárt okoztak azzal, hogy 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak, amelyek odaítéléséről vezetői értekezleteken döntöttek.

    A botrány komoly hullámokat vert, ami a szegedi politikában is lecsapódott: pár nappal az ítélet után a kormánypártok helyi képviselői a helyzet tisztázása miatt rendkívüli közgyűlést hívtak össze, amelyre azonban a képviselő-testület baloldali tagjai nem mentek el. Távolmaradásukkal nem nyugtatták meg a kedélyeket, amelyet jól mutat egy október közepén nyilvánosságra került közvélemény-kutatás, amely szerint a szegediek 84 százaléka szerint távoznia kellene a közéletből a szegedi városvezető elítélt embereinek. A helyi Fidelitas éppen ezért szórólapkampányba kezdett.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!