amnesztiaprogram

2017.08.08. 08:17

Több ezer fegyvert szolgáltattak be Ausztráliában

Körülbelül 1700 karabélyt, 460 vadászpuskát és csaknem 200 maroklőfegyvert adtak le a rendőrségnél és a fegyverkereskedőknél Új-Dél-Walesben egy országos amnesztiaprogram keretében keddi értesülések szerint.

„Emellett több mint 110 tiltott fegyvert gyűjtöttünk be, köztük szamurájkardokat, késeket és más szúrófegyvereket”

- mondta el Wayne Hoffman rendőrfőnök, aki szerint a szövetségi államban legalább hatezer különféle illegális fegyvert vettek eddig nyilvántartásba.

Ausztrália más államaiból egyelőre nem érkeztek adatok. Hatósági becslések szerint mintegy 260 ezer illegális fegyver lehet a lakosságnál.

A júliustól szeptember végéig tartó amnesztiaprogramot a terrorcselekményektől való félelem és az engedély nélküli fegyverek egyre növekvő száma ösztönözte.

Legutóbb 1996-ban került sor hasonló lépésre a 35 emberéletet követelő Port Arthur-i mészárlás nyomán. Akkor több mint 600 ezer fegyvert semmisítettek meg.

Az amnesztiaidőszak lejártával akár 280 ezer ausztrál dolláros (több mint 57 millió forintos) bírság vagy 14 év börtön is várhat arra, akit engedély nélküli fegyverbirtokláson kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!