Ország-világ

2020.10.19. 06:05

Több ezer határon töltött szolgálati órával büszkélkedhet a polgárőrség

Ismét Túrós Andrást választották meg elnöknek az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) tisztújító küldöttgyűlésén – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

Polgárőrök igazítanak útba egy autóst Gyöngyösön 2020. április 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Magyarország legnagyobb civil szervezete hét végi tisztújító küldöttgyűlésén ötödször szavazott bizalmat Túrós András nyugalmazott rendőr altábornagynak, aki újabb öt évig lesz a tisztségben.

Az elmúlt öt évben összetartás és egységes gondolkodás, tenni akarás jellemezte az Országos Polgárőrszövetséget – összegezte a szervezet munkáját Túrós András. Az elnök az eseményt történelmi jelentőségűnek nevezte, és leszögezte: olyan vezetőségre van szükség, amely meg tudja tartani a szervezet egységét, profi módon tudja irányítani az idén harmincéves polgárőrséget, illetve partnere tud lenni az együttműködő szervezeteknek.

Túrós András hozzátette: hazánk közbiztonsági mutatói az elmúlt öt évben jelentősen javultak, amihez a kedvező társadalmi viszonyok mint a stabil kormányzás, a hatékony belügyi vezetés, a sikeres rendőrség, a csökkenő munkanélküliség, a sikeres közmunkaprogram, a szigorú ítélkezési gyakorlat is hozzájárultak. Azonban voltak tényezők, például az illegális migráció, amelyek számos feladatot adtak és adnak ma is. Az elnök itt kiemelte a határvédelmi tagozat sikereit, a több ezer határon eltöltött szolgálati órát és a 3200 feltartóztatott migránst, azt az elszántságot és hazafiasságot, amelyet a tagozat a munkájával jelképez. Ezek a körülmények döntően befolyásolták a polgárőrség működését.

Az elmúlt öt év eseményeit összegezve Túrós András kijelentette: a szervezet kimagaslóan jó munkát végzett. A polgárőrök összesen 45,5 millió órát töltöttek szolgálatban ebből hétmilliót a rendőrséggel közösen , több százezerszer jeleztek incidenst, hatezer eltűnt ember felkutatásában vettek részt, valamint csaknem harmincezer esetben értek tetten bűnelkövetőt. Mindehhez az is kellett, hogy a Belügyminisztérium mind szakmailag, mind erkölcsileg támogassa a civil mozgalmat, emellett jelentős anyagi támogatást is kapnak hangsúlyozta a szervezet elnöke, aki szerint ezt a sikertörténetet kell tovább vinnie az új vezetésnek.

A hét végi közgyűlésen a 153 küldött döntött az elnökség tagjairól, illetve a tisztségviselők személyéről is. A szervezet elnökségének tagja lett mások mellett a népszerű előadóművész, Markos György, akit kommunikációs és társadalmi kapcsolatokért felelős elnökhelyettessé választottak, valamint alelnökké nevezték ki Pausz Ferenc közlekedési szakértőt olvasható a Magyar Nemzetben.

Borítókép: Polgárőrök igazítanak útba egy autóst Gyöngyösön 2020. április 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!