kairo

2019.09.25. 16:51

Több mint 1100 embert vettek őrizetbe Egyiptomba a tüntetések után

A tiltakozások megrengették a helyi pénzpiacot, a tőzsdeindex vasárnap és kedd között 11 százalékot zuhant.

Több mint 1100 embert vettek őrizetbe a hét végi tüntetések után, amelyeken Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök távozását követelték – közölték szerdán emberi jogi szervezetek.

Az engedély nélküli tüntetések tilalma ellenére több százan vonultak az utcára Kairóban és más városokban pénteken, a kormány által elkövetett állítólagos korrupció ellen tiltakozva. A tüntetések a vörös-tengeri kikötővárosban, Szuezben szombaton is folytatódtak.

Gamal Eid, az Emberi Jogi Információs Arab Hálózat nevű civil szervezet vezetője közölte, hogy a saját csoportja és két másik szervezet – a Gazdasági és Szociális Jogok Egyiptomi Központja és az Egyiptomi Jogok és Szabadságjogok Bizottsága – együttesen több mint 1100 letartóztatást dokumentált.

Hászim Hosznit, Számi Anan volt elnökjelölt 2018. évi elnökválasztási kampányának szóvivőjét kedd este vették őrizetbe – mondta el kollégája a Kairói Egyetemen, Musztafa Kamel esz-Szájed a család közlésére hivatkozva.

Szájed azt is elmondta, hogy Haszan Nafaa ismert írónak, szintén a Kairói Egyetem tanára, kedd délután óta nincs nyoma.

Abdel-Fattah esz-Szíszi jelenlegi elnök 2013-ban vezérkari főnökként a tiltakozó tömegtüntetéseket kihasználva megdöntötte a Muzulmán Testvériség támogatta Mohamed Murszi hatalmát. A júniusban börtönben elhunyt Murszi mindössze egy évig volt Egyiptom elnöke.

Szíszit 2014-ben választották meg államfővé. Azóta könyörtelenül elnyomták az ellenzéket, a Muzulmán Testvériséget 2013-ban terrorszervezetnek minősítették, és több ezer tagját vették őrizetbe.

A Muzulmán Testvériség mellett Egyiptom hosszú évek óta harcol a Sinai-félszigeten működő, az Iszlám Állam terrorszervezet egyik szövetségese által vezetett dzsihadistákkal. Az összecsapásoknak mindkét félről több száz halottja van.

Szíszi támogatói azzal érveltek, hogy a szigorú intézkedésekre a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató 2011. évi felkelést követő zavargások után az ország stabilizálása miatt van szükség.

A tiltakozások megrengették az egyiptomi pénzpiacot, a tőzsdeindex vasárnap és kedd között 11 százalékot zuhant.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy Mohamed Ali, a hadseregnek dolgozó vállalkozó több, Szíszit és a hadsereget korrupcióval vádoló videofelvételt tett közzé. Szíszi tagadta a vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!