Közeleg a szeptember

2018.08.16. 16:36

Több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet idén

A 2018-19-es tanévre rendelt tankönyvek 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, ez 7,5 millió kötetet jelent – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön.

Budapest, 2018. augusztus 16. Tankönyveket tart a kezében egy diák a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolánál 2018. augusztus 16-án. Ezen a napon az iskolánál tartott sajtótájékoztatón közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelõs helyettes államtitkára, hogy a 2018-19-es tanévre rendelt tankönyvek 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, ez 7,5 millió kötetet jelent. Augusztus végéig a megrendelt 12,5 millió tankönyv mindegyike megérkezik az intézményekbe. MTI Fotó: Kovács Tamás

Maruzsa Zoltán a budapesti XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolánál tartott sajtótájékoztatón elmondta: július végére valamennyi tankönyv elkészült, a kiszállítás pedig augusztus elsején kezdődött meg. Augusztus végéig a megrendelt 12,5 millió tankönyv mindegyike megérkezik az intézményekbe – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy pótrendelésre augusztus 21-étől szeptember közepéig lesz lehetőség, az utólag rendelt köteteket pedig szeptember végéig szállítják ki.

Pedagógusok válogatják a megérkezett tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában
MTI Fotó: Kovács Tamás

Maruzsa Zoltán arról beszélt, hogy a tankönyvellátásban az elmúlt években komoly változások történtek. A kormány felmenő rendszerben bevezette az ingyenes tankönyvellátást. Ma már több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet, az 1-9. osztályban mindenki, a többi évfolyamon pedig továbbra is minden rászoruló diák. A kormány minden eddiginél több pénzt fordít az ingyenes tankönyvellátásra, 11 milliárd forintot.

Létrejött az állami tankönyvfejlesztés és -ellátás rendszere, amely az elmúlt években bizonyított, jelentős árcsökkenést értek el és csökkentették a kiadványok számát is. Mindez jelentős megtakarítás az államnak, és mivel csökkent a tankönyvek ára, jelentős megtakarítást jelent a családoknak is – emelte ki.

Közölte azt is, hogy idén 3350 tankönyv szerepel a jegyzékben, és zajlik egy tankönyvfejlesztési projekt is, amelynek révén a következő három évben – európai uniós és költségvetési forrásból – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) mintegy 900 új könyvet fejleszt. Ezzel biztosítják az állandó minőséget és hiányt is pótolnak, mivel korábban a piac a kis példányszám miatt nem szolgálta ki például a sajátos nevelési igényű vagy a nemzetiségi tanulókat – mondta el a helyettes államtitkár.

Borítókép: Tankönyveket tart a kezében egy diák a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolánál 2018. augusztus 16-án

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!