Járvány

2020.07.23. 19:06

Több mint tízezer egészségügyi dolgozó kapta el a vírust Afrikában

Több mint tízezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal Afrikában – jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amelynek az afrikai régióért felelős igazgatója a fertőzésekért elsősorban a gyenge egészségügyi ellátórendszert tette felelőssé.

Matshidiso Moeti felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány terjedése felgyorsult a kontinensen, ahol jelenleg hozzávetőleg 750 ezer regisztrált fertőzött van, a Covid-19 betegségbe pedig több mint 15 ezren haltak bele.

Noha a WHO-nak az afrikai egészségügyi dolgozókra vonatkozó értesülései nem teljeskörűek, mert a kontinens több kormánya nem hajlandó megosztani az adatait a világszervezettel, becslések szerint az egészségügyben dolgozók adják 14 szubszaharai ország fertőzöttjeinek több mint öt százalékát.

Moeti szerint a fertőzések mögött elsősorban a védőfelszerelés hiánya és az elégtelen járványügyi intézkedések állnak.

A WHO által megvizsgált 30 ezer afrikai egészségügyi intézménynek csupán a 16 százalékából jelentettek megfelelő járványügyi és fertőzésmegelőző intézkedéseket. Moeti hozzátette, hogy sok egészségügyi központ nem rendelkezik azzal az infrastruktúrával, amellyel a túlzsúfoltságot meg lehet előzni.

A vizsgált kórházak kevesebb mint 8 százalékában van lehetőség karantén kialakítására.

A járvány kitörése óta világszerte nőtt a kereslet a védőfelszerelések iránt, ám az ellátás – éppen a kór terjedésének a lassítása érdekében hozott utazási korlátozások miatt – akadozik.

Mindazonáltal az igazgató bejelentette, hogy a hét végén 41 millió védőfelszerelés szállítmányozása indul Kínából 47 afrikai országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!