megelőzés

2019.04.09. 15:06

Több száz ezer embert oltottak be kolera ellen Mozambikban

A WHO szerint a délkelet-afrikai országban eddig mintegy 3500 kolerás megbetegedést regisztráltak az Idai ciklon márciusi pusztítása óta.

A kolera terjedésének megállítására tett erőfeszítések gyorsan haladnak az Idai ciklon által sújtott Mozambikban, kevesebb mint egy hét alatt mintegy 754 ezer ember kapta meg a kolera elleni oltást – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kedden közzétett adatokból.

A WHO keddi közlése szerint a délkelet-afrikai országban eddig mintegy 3500 kolerás megbetegedést regisztráltak az Idai ciklon márciusi pusztítása óta. Az immunizációs kampány eddig alapvetően a ciklon által sújtott Beira városára összpontosított, valamint azokra a térségekre és táborokra, ahol nagy a kockázata a betegség terjedésének.

A WHO több egészségügyi központot is létrehozott a kolerás betegek kezelésére.

Az első kolerás megbetegedésekről mintegy két hete érkeztek jelentések, majd azt követően a fertőzöttek száma rohamosan növekedni kezdett. A megbetegedéseket főként Beirából jelentették, ahol a zsúfolt szegénynegyedekben különösen nagy a kór terjedésének kockázata, de az ország más részein is akadnak fertőzöttek.

A legnagyobb kihívást a tiszta ivóvíz biztosítása jelenti, mivel az Idai ciklon jelentős károkat okozott Beira városának vízrendszerében. Ez elősegíti a kolera terjedését, mivel a baktérium szennyezett víz és étel útján fertőz.

A kolera elterjedt betegségnek számít Mozambikban. Tavaly februárban nagyjából 2000 ember betegedett meg kolerában.

Azok a betegek, akik idejében kezelést kapnak, általában néhány napon belül felépülnek a hasmenéses megbetegedésből. Amennyiben azonban nem kezelik a betegséget, a kolera halállal is végződhet.

Az Idai ciklon, illetve az azt követő heves esőzések és árvizek következtében Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban százezrek szorulnak élelmiszersegélyre, nincs ivóvizük és nincs hol lakniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!