Migráció

2017.11.01. 13:27

Több száz fekete-afrikai bevándorlót tartóztatott fel a líbiai parti őrség

Két gumicsónakon 299 fekete-afrikai migráns indult útnak, a líbiai tengerpart közelében, Tripolitól keletre állították meg őket – közölték szerdán tisztségviselők.

A parti őrség az egyik olyan hajóval tartóztatta fel kedden a két csónakot, amelyet Olaszország újított fel és adományozott az afrikai országnak idén, hogy Líbia hatékonyabban tudja megakadályozni a migránsokat a Földközi-tengeren való átkelésben.

A legtöbben azok közül, akik Líbiából akarnak eljutni Európába, az ország nyugati partvidékén szállnak be az embercsempészek valamilyen lélekvesztőjébe. Fegyveres konfliktus vagy a nyomor elől menekülnek a Száhel-övezet valamelyik országából vagy délebbről.

Július óta jelentősen csökkent azoknak a száma, akiknek sikerül elindulniuk a partoktól, mert az embercsempészet líbiai „központjában” egy fegyveres csoport megpróbálja ezt megakadályozni. Olaszország és más európai országok nyomására a líbiai parti őrség is egyre aktívabb, egyre nagyobb területen járőrözik és próbálja meg feltartóztatni a migránscsónakokat még azelőtt, hogy nemzetközi szervezetek mentőhajóival találkoznának.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint idén október 24-ig 18 800 migránst sikerült feltartóztatni, viszont 111 ezer átjutott Olaszországba. Ez utóbbi szám kisebb, mint a korábbi években.

A szerdán feltartóztatottakat Tripoli egyik peremkerületébe, egy táborba vitték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!