érkezik a szél

2018.03.06. 13:10

Több településen magas a légszennyezettség

Két településen veszélyesnek, három helyen egészségtelennek minősítette a levegőt kedden a szálló por magas szintje miatt az Országos Közegészségügyi Központ.

Az OKK környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén a borsodi Putnokot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Kazincbarcika, Miskolc és Nyíregyháza narancssárgával szerepel, eszerint ezeken a helyeken egészségtelen a levegő minősége. Emellett országszerte több települést – köztük Budapestet – a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint kedden és szerdán csak élénk lehet a légmozgás. Csütörtöktől várható egyre több helyen erősebb szél, amelynek hatására tisztulhat a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!