Tomboló természet

2017.10.25. 20:11

Többen meghaltak a Bulgáriát sújtó esőzésekben és áradásokban

Legalább három ember meghalt és egy eltűnt a délkelet-bulgáriai Burgasz megye számos részét sújtó heves esőzésekben és áradásokban – jelentette a BTA bolgár hírügynökség szerdán.

A megyében található Kameno falu önkormányzatának szóvivője elmondta, hogy a hatóságok két nő és egy férfi holttestére bukkantak a mentési munkálatok közben, az áldozatok halálának okát a rendőrség vizsgálja.

A heves esőzések második napja tartanak, emiatt a környező folyók kiléptek medrükből, és utcákat, házakat, köztük egy kolostort öntöttek el – számolt be az időjárási viszontagságokról a Nova TV nevű bolgár kereskedelmi televíziós csatorna.

A Burgasz megyei Karnobat közösségben rekordmennyiségű, négyzetméterenként 178 liternyi csapadék hullott 24 óra alatt – jelentette a bolgár meteorológiai intézet, amelynek előrejelzései szerint a megyében az elkövetkezendő órákban további záporok várhatók óránként 85 kilométeres sebességű széllökések kíséretében.

A bolgár kormány rendkívüli állapotot hirdetett a megye nagy részén, ahol helyi lakosok ezrei kényszerültek arra, hogy otthonaikat elhagyják, és átmeneti szállásokon húzzák meg magukat. A térségben jelenleg a legmagasabb, vörös riasztási szint van érvényben. A vihar következtében áram nélkül maradt több falu, ahova az áradások miatt sem az élelmiszer-szállítmányok, sem a mentőcsapatok járművei nem jutnak be, jóllehet az érintett falvakban rekedt több ember.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette: kabinetjének három miniszterét a helyszínre küldte, hogy a segítségnyújtás összehangolásában segédkezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!