Ország-világ

2021.06.25. 10:03

Tornádó Csehországban – folytatják a mentést, keresik a sérülteket

Legalább három ember meghalt, és több mint hatvanan megsérültek, tízen közülük súlyosan a csütörtök este és éjjel Dél-Morvaországban pusztító tornádó következtében – közölte Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője péntek reggel a közszolgálati Cseh Televízióban.

Mikulcica, 2021. június 25. Megrongált autók a dél-morvaországi Mikulcice településen 2021. június 25-én. Elõzõ este jégesõvel kísért tornádó pusztított Dél-Morvaországban, amelynek következtében hatalmas anyagi károk keletkeztek, legkevesebb három ember életét vesztette és legalább 150-en megsérültek. Több mint 32 ezer háztartás maradt áram nélkül és leállították a gázszolgáltatást is, hogy elkerüljék az esetleges robbanásokat. MTI/EPA/Martin Divisek

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

A szóvivő szerint ezek a számok csak a kórházban kezeltekre vonatkoznak, a mentők a helyszínen több száz személynek nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték sérüléseiket. „A kórházakban három személyt nem sikerült megmenteni, sérüléseik rendkívül súlyosak voltak” – mondta részletek ismertetése nélkül Bothová.

Nem kizárt, hogy az áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még nem fejezték be

– tette hozzá.

Megrongált házak és autók a dél-morvaországi Mikulcice településen
MTI/EPA/Martin Divisek

A jégesővel kísért tornádó legsúlyosabban Hodonín és Breclav városok környékét sújtotta, ez lényegében a Brünn-Pozsony autópálya cseh-szlovák államhatár előtti oldalán terül el.

Szemtanúk közlése szerint több helyen teniszlabda-nagyságú jégdarabok is hullottak az égből.

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója a televízióban úgy nyilatkozott, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki.

„A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki”

– jegyezte meg Tesarík. Hozzátette: hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. Hrusky, Luzice és Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek.

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette: a hatályos szabályok alapján személyenként minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolványa felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forint) gyorssegélyt vehet fel mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

A mentési munkálatokba a cseheken kívül osztrák és szlovák mentők is nagy számban bekapcsolódtak. Ausztriából például húsz mentőkocsi és két mentőhelikopter érkezett a helyszínre teljes személyzettel.

Több mint 32 ezer háztartás maradt áram nélkül és leállították a gázszolgáltatást is, hogy elkerüljék az esetleges robbanásokat
MTI/EPA/Martin Divisek

A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében főleg Dél-Morvaországban pénteken reggel több mint 70 ezer háztartás volt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és problémák vannak a vasúti és a közúti közlekedésben. A Brünn-Pozsony autópályán már sikerült felújítani a közlekedést.

Borítókép: Megrongált autók a dél-morvaországi Mikulcice településen 2021. június 25-én.

Címkék#tornádó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!