konfliktus

2018.02.11. 16:08

Török hadihajók próbafúrásokat akadályoztak meg Ciprusnál

A Saipem 12000 fúróhajó földgáz után kutatott volna a térségben, de pénteken török hadihajók feltartóztatták – erősítette meg az olasz állam felügyelete alatt álló ENI egyik szóvivője.

Török hadihajók megakadályozták, hogy az ENI olasz energiaipari vállalat tulajdonában lévő fúróhajó megközelítse Ciprus délkeleti részét, ahol próbafúrásokat kellett volna végrehajtania a szigetország nemzetközileg elismert kormányának megbízásából – közölték a ciprusi hatóságok vasárnap.

A Saipem 12000 fúróhajó földgáz után kutatott volna a térségben, de pénteken török hadihajók feltartóztatták – erősítette meg az olasz állam felügyelete alatt álló ENI egyik szóvivője.

A tisztségviselő szerint a török hadihajók a térségben zajló katonai tevékenység miatt állították meg a fúróhajót. A szóvivő jelezte, hogy a Saipem legénysége eleget tett a felszólításnak, és a hajó a helyszínen várja a fejleményeket.

Nikosz Anasztasziadisz, Ciprus nemrég újraválasztott elnöke elmondta: nem kíván olyan lépéseket tenni, amelyek fokozhatják a feszültséget, de nem huny szemet afelett, hogy Törökország megsértette a nemzetközi jogot.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaságot támogató Ankara szerint a sziget déli részén található, nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaságnak nincs joga földgázmezők után kutatni a térségben. A török külügyminisztérium vasárnapi közleményében bírálta Nicosiát, és úgy vélekedett, hogy a görög ciprióták nem tartják tiszteletben a sziget török lakosságának természeti erőforrásokhoz való elidegeníthetetlen jogait, és veszélybe sodorják a térség békéjét. A török külügyi tárca szerint a ciprusi kormány úgy tesz, mintha ő lenne a sziget egyetlen tulajdonosa. Ankara felszólította a külföldi vállalatokat, hogy ne támogassák Nicosia tevékenységeit. A többi között az olasz ENI, a francia TOTAL és az amerikai ExxonMobil rendelkezik fúrási engedéllyel Ciprus déli partjainak közelében.

A Saipem 12000 segítségével néhány nappal korábban ígéretes földgáztartalékokra bukkantak a szigetország dél-délnyugati részén, Ciprus különleges gazdasági övezetében. Az évtizedes területi viták újra kiéleződtek azt követően, hogy kiderült: a Földközi-tenger keleti medencéjének mélyén kiterjedt gázmezők rejtőzhetnek.

A szigetország 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió miatt két részre szakadt. Törökország több mint 35 ezer katonát állomásoztat a megszállt északi területeken.

Nemcsak Ciprus és Törökország vitázik földközi-tengeri erőforrásokon: Libanon és Izrael között is viszály dúl emiatt. Libanon pénteken megállapodást írt alá három nemzetközi olajcéggel a vitatott vizeken indítandó próbafúrásokról. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter ugyanakkor január végén „nagyon provokatívnak” nevezte a pályázat kiírását, amely szerinte Izraelhez tartozó területekre is vonatkozik. Összesen mintegy 860 négyzetkilométer vízterület vitatott a két ország között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!