földrengés

2018.09.08. 20:59

Tovább nőtt a földrengés áldozatainak száma Hokkaidó szigetén

Hivatalos közlés szerint 35-re emelkedett az észak-japáni Hokkaidó szigetén történt földrengés halálos áldozatainak száma, három embert továbbra is eltűntként tartanak számon – közölték szombaton a helyi hatóságok.

Abe Sindzó miniszterelnök kormányülésen jelentette be, hogy vasárnap a katasztrófa sújtotta Hokkaidó szigetére látogat a 6,7-es erősségű földrengés pusztításának szemrevételezésére. Várhatóan Acuma településére is elmegy, ahol a rengés következtében egy földcsuszamlás számos házat temetett maga alá, és utakat tett tönkre.

Mentőalakulatok és katonák csütörtök óta kutatnak túlélők után a sárban és a romok között. Szuga Josihide, a kormány főtitkára elmondta: mintegy 40 ezer ember – katonák, tűzoltók, rendőrök – fésülik át a területet éjt nappallá téve.

A hokkaidói prefektúra szerint több mint 600-an sérültek meg a természeti csapásban, és várhatóan helyi lakosok ezreinek kell még legalább egy éjszakát eltölteniük a menedékhelyeken, miközben sorozatos utórengések rázzák a térséget. A helyi hatóságok szerint eddig 130 ilyen földmozgást regisztráltak.

Szuga sajtótájékoztatóján további földcsuszamlások veszélyére is figyelmeztetett, tekintettel arra, hogy a régióban újabb esőzéseket jeleztek vasárnapra.

Szeko Hirosige iparügyi miniszter szerint Hokkaidón előreláthatóan szombat estére szinte teljességgel helyreáll az áramellátás. A földrengés miatt ugyanis megszakadt a hárommillió hokkaidói háztartás szinte mindegyikének áramellátása, és egy atomerőmű hűtését átmenetileg tartalék generátorokkal kell biztosítani.

Az áramkimaradás súlyosan érintette a helyi üzemeket és egészségügyi intézményeket is. A japán Toyota autógyárnak például a szigeten lévő 18 gyárából 16-ban fel kellett függesztenie a termelést.

Szombaton reggel ugyanakkor már újraindultak Hokkaidóról a nemzetközi légi járatok.

Japánt az idei nyáron természeti csapások egész sora sújtotta. A hét elején az utóbbi 25 év legpusztítóbb tájfunja, a Dzsebi legalább 11 halálos áldozatot követelt Japán nyugati részén, a legsúlyosabb károk Oszaka prefektúra területén voltak. Előzőleg, a heves esőzések következtében kialakult áradások miatt múlt szombaton mintegy 27 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az ország középső és északkeleti részén. Júliusban a heves esőzések, majd a szokatlan hőség több mint 200 ember halálát okozták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!