jegyrendszer

2019.05.12. 10:35

Tovább szigorítottak a fejadagokon Kubában

Kubában tovább szigorították az üzletekben megvásárolható alapvető élelmiszerek és higiéniai termékek fejadagját.

A közép-amerikai országban jegyrendszer működik, és a legfontosabb termékeket meghatározott mennyiségben lehet megvásárolni.

Betsy Diaz kubai belkereskedelmi miniszter szombaton bejelentette:

tovább korlátozzák, hogy egy ember mennyi csirkét, tojás, vajat, rizst, babot, étolajat, kolbászféléket, illetve például szappant, fogkrémet és mosószert vásárolhat.

A miniszter az intézkedést „pénzügyi feszültségekkel” indokolta. Mindezért a felelősséget az Egyesült Államokra hárította, mondván, a kereskedelmi embargó szigorítása okozta az áruhiányt.

Elemezők szerint arról van szó, hogy megcsappant, a felére esett a Venezuelából érkező kőolaj Kubába, amely azt reexportálta, és ezzel devizában tett szert bevételre.

A Venezuela és Kuba közötti bartermegállapodás értelmében a Venezuelába küldött orvosokért cserébe Kuba kőolajat kap.

A kubai belkereskedelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy a korlátozás igazságosabb elosztást tesz lehetővé, többen jutnak hozzá ezekhez a termékekhez és elejét lehet venni a felhalmozásnak.

Kuba élelmiszerszükségletének mintegy kétharmadát importálja, ennek az összege eléri a 2 milliárd dollárt (576 milliárd forint).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!