Koreai válság

2017.09.04. 07:55

Trump: akár nukleáris erővel is megvédjük magunkat és szövetségeseinket

Az Egyesült Államok kész megvédeni önmagát és szövetségeseit minden rendelkezésére álló eszközzel, akár nukleáris erővel is – közölte Donald Trump amerikai elnök Abe Sindzo japán kormányfővel telefonbeszélgetésükkor, amelyet hírügynökségek idéztek fehér házi forrásokra hivatkozva. Dél-Korea közben ballisztikus rakétával hadgyakorlatozik.

US President Donald Trump waves to the press as he walks out of St John's Epicopal Church in Washington, DC, on September 3, 2017 after attending a service on the National Day of Prayer for victims of Hurricane Harvey he proclaimed earlier this week. Trump was convening his national security team Sunday to weigh options including drastic economic sanctions against North Korea after Pyongyang detonated what it claimed was a hydrogen bomb able to fit atop a missile. / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

A jelentések szerint Trump ismét megerősítette, hogy Washington kész megvédeni önmagát és szövetségeseit, „felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát”. Trump megerősítette a japán kormányfőnek, hogy Washington elítéli Észak-Korea „folytatódó destabilizáló és provokatív akcióit”.

Vasárnap délután – az amerikai sajtó által példátlannak minősített lépésként – a védelmi miniszter tett közzé a Fehér Házban rövid nyilatkozatot. James Mattis leszögezte: az Egyesült Államok ugyan „nem keresi Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét”, de a konkrét fenyegetéseket megtorolja. Kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit, és a Dél-Korea és Japán iránti elkötelezettsége „kőbe vésett”. A lehetséges katonai választ Mattis „hatékonynak és elsöprőnek” nevezte.

James Mattis (b) amerikai védelmi miniszter a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón szeptember 3-án. Forrás: AFP / Nicholas Kamm

Phenjan vasárnap jelentette be, hogy sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával. A kísérleti atomrobbantás immár a hatodik, minden korábbinál nagyobb erejű volt, és két erős földrengést váltott ki. Szakértők egyelőre nem tudják kétséget kizáróan megerősíteni, hogy a tesztelt bomba valóban hidrogénbomba volt-e. Ez utóbbit termonukleáris bombának is nevezik, és jóval pusztítóbb az atombombánál.

Ahogy arról beszámoltunk, Donald Trump még vasárnap Twitter-üzenetben reagált az észak-koreai atomrobbantásra, kifejtve, hogy szerinte az észak-koreai konfliktusnak nincs békés megoldása.

Dél-Koreai válasz: hadgyakorlat ballisztikus rakétával

Ballisztikus rakétával hajtott végre hadgyakorlatot hétfőn Dél-Korea, válaszul az előző napi észak-koreai kísérleti atomrobbantásra – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara. A közlemény szerint a hadgyakorlaton légi és szárazföldi erők vettek részt, Hjonmu típusú ballisztikus rakétát, illetve F-15K vadászgépről kilőtt, nagy hatótávolságú levegő-föld rakétát vetettek be. A vezérkar hangsúlyozza, hogy a kilőtt rakéták pontosan eltalálták a Japán-tengerben kijelölt célpontokat, amelyek meghatározásakor figyelembe vették annak az észak-koreai gyakorlótérnek a fekvését, ahol végrehajtották az újabb atomrobbantást.

Indulnak a Hjonmu típusú dél-koreai ballisztikus rakéták. Forrás: MTI / EPA / Dél-koreai védelmi minisztérium

A hadgyakorlaton csak a dél-koreai fegyveres erők vettek részt, de a vezérkar hangsúlyozza, hogy újabb közös hadgyakorlatokra készülnek az amerikai hadsereggel.

Az ausztrálok szerint Phenjan háborúba sodorja a térséget

Phenjan cselekedeteivel háborúba sodorja a Koreai-félszigetet – figyelmeztetett hétfőn Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök, reagálva az előző napi észak-koreai atomrobbantásra. Az ABC televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy a Koreai-félszigeten jelenleg a helyzet közelebb áll a háború kitöréséhez, mint bármikor az 1950-53-as koreai háború óta. Kim Dzsong Un koreai vezetőt gonosz embernek nevezte, aki még saját családja tagjait is rutinszerűen végzi ki.

„Ez egy kegyetlen és gonosz rezsim, amely halálra éhezteti saját népét. Ez sokkoló, veszélyes, provokatív és illegális rezsim, amely veszélyezteti a térség és a világ békéjét és biztonságát, és senkinek az érdekeit nem szolgálja, kivéve annak az egyetlen családnak a diktatúráját Észak-Koreában”

- mondta Turnbull.

Az ausztrál kormányfő szerint az újabb kísérleti atomrobbantás elsősorban a Phenjanra legnagyobb befolyással bíró Peking számára jelent kihívást. Kim Dzsong Un „úgy döntött, hogy nyíltan szembeszáll Kínával, dacol vele”, ami határozott választ követel Pekingtől. Kínának le kell állítania az Észak-Koreába irányuló olajszállításokat, ezzel hatalmas nyomás alá tudná helyezni az országot – mondta Turnbull.

Tokió és Szöul még szigorúbb szankciókat sürget

Abe Sinzo japán miniszterelnök és Mun Dzse In dél-koreai elnök még szigorúbb ENSZ-szankciók bevezetéséért fognak kardoskodni Észak-Korea ellen az újabb kísérleti atomrobbantás miatt. A japán kormány közölte: Abe és Mun hétfőn telefonon egyeztetett, és a japán kormányfő azt mondta, hogy az újabb észak-koreai atomrobbantás „közvetlen kihívást jelent az egész nemzetközi közösségnek”.

Abe Sinzo (b) japán miniszterelnök és Mun Dzse In dél-koreai elnök a G20-ak hamburgi világgazdasági csúcstalálkozóján még július 7-én. Forrás: AFP / The Yomiuri Shimbun

Alapvető fontosságú, hogy mindenki a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Észak-Koreára, a többi között egy szigorúbb határozat elfogadásával az ENSZ Biztonsági Tanácsában – tette hozzá. Abe sürgetni fogja Kínát és Oroszországot, hogy tevékenyebb szerepet játsszon ebben. Abe és Mun megállapodott abban is, hogy folytatják a szoros egyeztetést egymással és Washingtonnal az Észak-Korea jelentette veszély elhárítására.

Az ENSZ BT már számos alkalommal fogadott el büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen atom- és rakétakísérletei miatt.

(Borítókép: AFP / Nicholas Kamm)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!