Járvány

2020.04.07. 05:48

Trump: óriási előrehaladást értünk el a terápiában

„Óriási előrehaladást értünk el a vírus elleni terápiában” – jelentette ki az amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal szembeni intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban hétfőn este.

Donald Trump Boris Johnson brit kormányfőnek címzett jókívánságokkal kezdte beszédét. Azt mondta: az amerikaiak imádkoznak a politikus felépüléséért, a Fehér Ház pedig felvette a kapcsolatot a miniszterelnök orvosaival.

Közölte:

a fertőzés elleni terápiákon dolgozó két amerikai céget is felkért, hogy működjék együtt Johnson orvosaival.

Trump bejelentette, hogy még ezen a héten több milliárd dollár értékű segítséget osztanak szét az Egyesült Államok kórházai között. Megemlítette, hogy sikerült megállapodásra jutnia az eddig a belföldi szállításoktól vonakodó 3M nevű amerikai vállalattal, és a cég 166 millió 600 ezer maszk gyártására tett ígéretet. A társaság ugyanakkor továbbra is exportálhat maszkokat Kanadába és Latin-Amerikába.

Az elnök elégedetlenségét fejezte ki az indiai állásponttal kapcsolatban. Még a hétvégén ugyanis telefonon felhívta Narendra Modi indiai miniszterelnököt, és arra kérte, hogy oldja fel a hidroxi-klorokin nevű szer exportkorlátozását. Ez az a malária és egyes súlyos autoimmun betegségek kezelésére használt gyógyszer, amellyel több amerikai kórházban is megpróbálják kezelni a koronavírus-fertőzötteket.

Modi azonban nem vette figyelembe a kérést. Trump a sajtókonferencián erre úgy reagált: nem tetszik neki az indiai politikus döntése, és meglehet, lesz ennek retorziója.

Az elnök kérdésre válaszolva kifejtette: megfontolandó, hogy a járvány egyes amerikai epicentrumaiba külön repülőgépekkel szállítsák a segítséget, köztük maszkokat, védőköpenyeket, orvosi segédeszközöket.

Állást foglalt a gazdaság újraindítása mellett is.

Megpróbáljuk április végén megszüntetni az érvényben lévő korlátozásokat

fogalmazott.

Bejelentette, hogy ezentúl rajta és Mike Pence alelnökön is rendszeresen elvégzik a vírustesztet. A konferencián jelen volt Pence is, aki azt mondta, hogy hétfőn vizsgálták meg újra, és az eredmény negatív lett.

Az egyik újságíró azt a jelentést firtatta, amelyet az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumának főellenőre tett közzé hétfőn, s amely szerint a koronavírusos esetekkel küszködő kórházaknak nincs elegendő felszerelésük, orvosi maszkjuk, védőruházatuk, segédeszközük. Trump cáfolta ezt.

Ez nem igaz, ez egyszerűen nem így van

mondta.

Brett Giroir admirális, az egészségügyi és emberi erőforrások tárcájának államtitkára szintén visszautasította a jelentésben foglalt megállapításokat, hozzátéve, hogy azok valószínűleg a járvány kezdeti szakaszában szerzett tapasztalatokon alapultak.

Trump tájékoztatott arról is, hogy hétfőn délután telefonon tárgyalt a demokraták várható elnökjelöltjével, Joe Bidennel, az Obama-kormányzat egykori alelnökével. Nagyszerűnek és meleg hangúnak nevezte a beszélgetést; azt mondta, hogy a járvány elleni küzdelmet vitatták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!