fenntartások

2019.12.16. 23:15

Trump részt vesz az elnökjelöltek országos televíziós vitáján

A The New York Times korábban arról írt, hogy az elnök esetleg nem vesz részt a vitákon, mert aggályai vannak a szervező bizottsággal kapcsolatban.

Donald Trump részt vesz az elnökjelöltek jövő évi három országos vitáján. Az amerikai elnök ezt hétfőn erősítette meg a Twitteren, reagálva azokra a sajtóhírekre, melyek szerint tanácsadóival megvitatta volna távolmaradását a vitákról.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy nagyon is szorgalmazza az országos vitákat, „bárki legyen is az a szerencsés, aki túljut a semmittevő demokraták kevéssé nézett vitáin”.

Trump hozzátette, az amerikai gazdaság és szerinte „minden más is” olyannyira eredményes, hogy készen állna akár további három országos vitán is részt venni. Bírálta ugyanakkor az elnöki vitákat szervező bizottságot, mert a szervezet a 2016 szeptemberében, Hillary Clintonnal folytatott első országos vitája után kénytelen volt elismerni, hogy szervezési problémák miatt a teremben nem volt jól hallható mindaz, amit ő mondott. A bizottság nyilvános bocsánatkérésre is kényszerült – jegyezte meg Trump.

Leszögezte: mivel ő az elnök, tőle függ a viták megrendezése, és több megoldást is lehetségesnek tart. Például azt, hogy megkerüli a szerinte „nagyon elfogult bizottság komisz politikáját”.

A bizottság – amely nonprofit szervezet és 1988 óta szervezi az elnökjelöltek országos vitáit – közleményben szögezte le, hogy „az országos választások televíziós vitái fontos részei demokráciánknak”. A szervezet utalt arra, hogy eddig 30 elnöki és alelnöki vitát rendezett meg, és munkáját „a tisztesség, a kiegyensúlyozottság és az elfogulatlanság” jellemezte.

A The New York Times című lap a múlt csütörtökön arról írt, hogy Donald Trump megvitatta tanácsadóival, hogy esetleg nem vesz részt a televíziós vitákon, mert aggályai vannak a szervező bizottsággal kapcsolatban. Ezeket az aggályokat konzervatív politikusok és publicisták egyaránt megfogalmazták, azzal vádolva a szervezetet, hogy liberális újságírókat kér fel vitavezetőknek.

Frank Fahrenkopf, a bizottság társalapítója és republikánus társelnöke még októberben a Politico című lapnak ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: mindig „a lehető legkevésbé elfogult” vitavezetőt próbálják meg felkérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!