megemlékező rendezvényen

2018.01.17. 07:35

Tüntetőket ölt meg a mianmari rendőrség

Tüzet nyitott a mianmari rendőrség kedd éjszaka buddhista tüntetőkre, akik megpróbáltak elfoglalni egy kormányzati épületet a muzulmán rohingják lakta Arakán államban, a rendőrség tájékoztatása szerint hét tiltakozó meghalt, 13-an megsebesültek, többek állapota válságos.

A rendőrök először távozásra szólították fel a tömeget, majd figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe gumilövedékekkel, de mivel a tüntetők nem engedelmeskedtek, éles lőszert kellett használniuk a tömegoszlatáshoz – mondta az AFP hírügynökségnek Mjo Szoe a mianmari rendőrség szóvivője.

A tüntetők kövekkel dobálták a biztonsági erőket. Tin Maung Szve, az arakáni kormány titkára azt mondta, hogy egyes tüntetők megpróbálták elvenni a rendőrök fegyvereit.

A rendbontásban húsz rendőr is megsérült.

Az eset Mrauk U településen történt. Mintegy négyezer buddhista vett részt a hatóságok által nem engedélyezett, erőszakba torkolló rendezvényen, amelyen az ősi buddhista Arakán királyságra emlékeztek.

A szóvivő szerint szerda reggelre már nyugalom volt a városban.

A zömében rohingják lakta Arakán államban rendkívül feszült a helyzet tavaly augusztus óta, amikor is a mianmari hadsereg tisztogató műveletekbe kezdett a rohingják ellen, miután rohingja lázadók több rendőrőrsöt támadtak meg. Azóta mintegy 650 ezer rohingja menekült el a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a szövetségi államban az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

A zavargások Mrau U városában néhány órával az után kezdődtek, hogy Banglades és Mianmar megállapodott abban, két év alatt hazatelepítik Bangladesbe menekült rohingjákat. Banglades öt tranzittábort létesítene a területén a hazatelepítendők számára, és onnan szállítanák őket folyamatosan át két mianmari fogadótáborba. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődik a menekültek hazatelepítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!