kettős győzelem

2018.08.21. 10:36

Turnbull marad a pártja és egyben az ausztrál kormány élén

Az ausztrál miniszterelnök pártbeli bizalmi szavazáson legyőzte a pártelnöki tisztségre pályázó kihívóját, Peter Dutton belügyminisztert.

A Liberális Párt vezető tisztségviselőinek szavazásán Turnbull 48 szavazatot kapott, míg kihívója, a párt befolyásos jobboldali szárnyát vezető Dutton 35-öt, így Turnbull marad a párt és egyben az ausztrál kormány élén – közölte Nola Marino, a jelenlétért és szavazási fegyelemért felelős pártvezető.

Turnbull azután jelentette be, hogy „szabad a verseny” a pártelnöki tisztségért, miután kifogásolták teljesítményét a kormánytisztséggel nem rendelkező pártbeli képviselők, és hetekkel ezelőtt olyan hírek kaptak lábra, hogy elfogyott a pártbeli támogatottsága. Közben közvélemény-kutatások a liberálisok népszerűségének csökkenését jelezték, ami táplálta azokat a félelmeket, hogy a párt súlyos vereséget szenvedhet a jövő májusi választáson az ellenzéki Munkáspárttól.

Annak ellenére, hogy Turnbull sikeresen vette a keddi erőpróbát, helyzete bizonytalan maradt. Az ABC televízió híradásában egyenesen úgy fogalmazott, hogy a „halálos sebet ejtettek” rajta. Haydon Manning politológus felhívta a figyelmet arra, hogy mivel szoros volt a verseny, újabb pártbeli szavazások várhatók.

Ausztráliának 2007 óta öt miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljesen megbízatását. Dutton legfőbb szövetségese volt Tony Abbott volt miniszterelnöknek, akit tavalyelőtt győzött le a pártbeli bizalmi szavazáson Malcolm Turnbull dúsgazdag bankárból lett távközlési miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!